Масово хоро извиха горнооряховчани на Националния празник

Мисия

04-03-2016, 00:07

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Стотици горнооряховчани и гости на града се включиха в честването на днешния Национален празник. Настроение към празничния ден добавяха и стотиците знаменца бяло, зелено, червено, които общинското ръководство бе осигурило за гражданите.

Тържественият ритуал започна с издигане на националното знаме на пл. „Георги Измирлиев” от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов и кмета инж. Добромир Добрев. Градоначалникът произнесе слово по повод 138-та годишнина от Освобождението. „240 смели мъже от селищата на Горнооряховска община се включват в Българското опълчение. Нашият град остава в историята и с една светиня – знамето, ушито от Елена Грънчарова за априлските въстаници. То поема славния път към Шипка и Шейново в ръцете на ІV-та опълченска дружина. Днешната дата – 3 март, бележи на мечтата за свобода. Свобода, превърнала се в лична кауза на всеки, и благодарение на това – станала факт! И затова днес, почти 14 десетилетия по-късно, е наш дълг да я пазим, защото тя е мъдрост и поука. Тя е доказателство, че когато вярваме в мечтата за един по-добър живот на всички – можем да постигнем обединение и успех!”, каза в словото си инж. Добромир Добрев.

Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени венци и цветя от народния представител инж. Клавдия Ганчева, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от военно подразделение 22 790, от общинските организации на военноинвалидите, офицерите и сержантите от резерва, от Съюза на пенсионерите в Община Горна Оряховица, политически партии, обществени организации и граждани.

След официалната част, площад „Георги Измирлиев” бе огласен от фолклорни песни в изпълнение на Цветелина Добрева. концертът започна с емблематичната "Една българска роза" и продължи с "Кой уши байрака". Заедно с нея в празничната програма участваха и танцьорите от Клуб за народни хора „Фолклорна броеница” и ФК „Сидер войвода” при НЧ „Братя Грънчарови-2002”. Пред сградата на Общината се изви хоро, в което се включиха и много горнооряховчани, дошли на празника. Финал на празничния концерт бе песента "Моя страна, моя България", която горнооряховчани изпяха заедно хванати за ръце.

През днешния празничен ден входът за всички посетители на Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде безплатен. Работното време на музея ще бъде от 09.00 до 17.00 часа.

Освен постоянните експозиции, на този ден всички желаещи да посетят Горнооряховския музей ще могат да разгледат и гостуващата изложба „Мила Родино”. Художествено-документалната изложба е посветена на създателя на българския национален химн Цветан Радославов. Създадена е през 2013 г., по повод 150-годишнината от рождението му, и представя неговите многобройни дарования на учен, изследовател, художник, поет, пианист, учител, нумизмат, археолог и първосъздател на настоящия национален химн на Република България. Целта на организаторите е да се представи в пълнота и изчерпателност научното и художествено-документално наследство на този български енциклопедист и просветител.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов