Селски мол отваря врати в Габрово

Животът

07-03-2016, 08:18

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Провеждат поредното издание на базара „Забравени традиции, живи вкусове”

Ден преди Сирни Заговезни в Габрово ще се състои поредното издание на базара „Забравени традиции, живи вкусове“, съобщиха от пресцентъра на общината. Селският мол ще ни върне пет-шест, че и повече десетилетия назад, когато седмица преди Великите пости габровци гонили злото с шумна „Олелийня”, веселба и пъстър пазар.
Весели фокусници от клуб „Млад илюзионист“ към НЧ „Постоянство 2012“ в с. Армени ще правят улична магия и ще забавляват публиката с фокуси. Гълтачи на огън от групата за огнени изкуства F.I.M.S., подкрепяни от НЧ „Хр. Ботев 2008“ с. Гарван ще събират зяпачи около себе си. Специално е поканен коминочистач, който да носи късмет. Очакват се и габровските зевзеци от миналото.
Инициаторите на Селския мол канят всички участници и гости на базара, да се присъединят към олелията, да дойдат маскирани или предрешени, със свирки и пищялки, за да прогоним заедно зимата и да отворим врати на пролетта.
Едно време пазарът предлагал всичко за трапезата и веселбата, а градската шумотевица тръгвала към Падало, където тълпата се омесвала с музикантите, певците, фокусниците, шекерджиите и бозаджиите. Цалото градско население се впускало в общата веселба.
На 12 март, в 13.00 часа пред Зала „Орловец“ (а при лошо време във фоайето на залата), ще дойдат колибарките, ще се съберат самодейците, ще присъстват фермерите и производителите. Пъстрите, отрупани с лакомства маси, ще предложат първите стръкове, откъснати от градината млада коприва, лапад и пресен лук. В кошниците на стопанките ще има пресни яйчица и сирене, квасено и прясно мляко, сланинка и мас, домашна ракия и есенна туршия. Както винаги масите ще са отрупани с лакомства и изкушения – домашна храна, приготвена по традиционен начин: пестил, погачи, баници и щирник, захарни петлета и бонбони, бабините курабийки и бухти със сладко. Ще дойдат и майстори на занаятчийски стоки, за да донесат така необходимите и за градското домакинство дървени лъжици и танури, гаванки и солници.
Селският мол подкрепя местната традиция за производство и преработка на храни и занаятчийски изделия с цел възраждането на традиционните домашни и художествени занаяти и разгръщането на семейното производство и еко фермерство. И дава сцена за изява на съхранения през вековете местен фолклор, който селските читалища съхраняват и разпространяват чрез своите художествени колективи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов