Поезия, изобразително изкуство и музика в едно събраха в Горна Оряховица

Мисия

07-03-2016, 13:05

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Художествената галерия подари емоции в навечерието на 8 март

Настроение, емоции, усещане за море, любов и още нещо подариха на горнооряховчанки Емилия Николова и Розалия Лефеджийска. Стихосбирката им „Нежни хоризонти” бе представена в Художествена галерия „Недялко Каранешев” в навечерието на празника 8 март. Заобиколени от живописните платна, отразяващи емоциите и творческите търсения на дамите от Сдружение ГОАРТ, творчеството на двете авторки бе представено по нетрадиционен начин от заместник – кмета Йорданка Кушева. Докато тя говореше за стиховете, усещането за море и любов пресъздаваше върху платно през публиката в залата, уредникът на Галерията Елеонора Маркова.

Освен своите „Нежни хоризонти”, Емилия Николова и Розалия Лефеджийска представиха на горнооряховската публика и свои картини. Гост от Плевен със свои творби бе и Илиана Димитрова - адвокат и член на адвокатска колегия, която има в творческата си автобиография редица самостоятелни изложби.

Розалия Лефеджийска е родена в Габрово, но по-голяма част от съзнателния й живот е свързан с Варна и е белязан от обичта й към морето. Картините от думи започват да се появяват в съзнанието на авторката още в ученическите й години, а днес зад гърба си има повече от 300 стиха. Художничката Розалия Лефеджийска има три самостоятелни и участия в редица общи изложби. В началото на кариерата си има слабост към морето като сюжет, но в последствие се увлича по това да открива и пресътворява човешки емоции в цветята. Емилия Николова предпочита работата с масло, но често се впуска в творческо приключение и чрез използването на сухия пастел – също неин любим материал. Има девет самостоятелни изложби и участие в десетки общи творчески изяви. Това е второто й гостуване в Горна Оряховица. През 2015 г. Емилия Николова представи свои творби пред горнооряховчани на Велики четвъртък. Авторски творби на художничката са притежание на ;ценители на изкуството от Мексико, САЩ, Турция, Великобритания, Русия и др.

В традиционната осмомартенска изложбата, която е под мотото „Докосване до красивия дух” са показани и творбите на Мариета Кулова, Симона Стоянова, Валентина Григорова, както и на две майки и техните дъщери - Дочка Златева и дъщеря й Мина Спиридонова, и Нели Стефанова и Мая Стефанова. Мая всъщност е най- малката авторка, показваща творбите си в експозицията. Тя е само на 10 години. Допълнителното усещане за красота в изложбата бе допълнено от изпълненията на „Гласът на България” Стелияна Христова.

Откриването на изложбата и представянето н стихосбирката , освен от почитатели на изобразителното изкуство и поезията от Горна Оряховица, бе уважено и от гости от съседни общини.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов