755 лв. е средната брутна заплата в областта през декември

Животът

10-03-2016, 10:27

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Цифрата е със 178 лв. по-ниска от средната за страната

755 лв. е била средната брутна месечна работна заплата за декември м.г. в област Велико Търново. Това сочат данните на отдел „Статистически изследвания – Велико Търново”. В сравнение с останалите области в страната по равнище на работна заплата област Велико Търново се нарежда на 11-то място.

Най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата спрямо предходното тримесечие - с 11.6%, е регистрирано в икономическа дейност „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, а най-голямо намаление се наблюдава в икономическа дейност „Професионални дейности и научни изследвания” - с 5.6%.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през четвъртото тримесечие на 2015 г. в областта са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности: „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 149 лева; „Финансови и застрахователни дейности” - 1 118 лева; „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 1 009 лева.

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство” - 422 лева; „Административни и спомагателни дейности” - 468 лева; „Култура, спорт и развлечения” - 541 лева.

По предварителни данни на отдел „Статистически изследвания - Велико Търново”, наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2015 г. намаляват с 1.2% спрямо края на септември 2015 г., и са 69.1 хиляди. Спрямо края на предходното тримесечие най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство” и „Административни и спомагателни дейности” - с  по 11.2%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 5.8%, като общо за дванайсетте месеца на 2015 г. наетите лица в тази дейност са се увеличили с 27.9%.

В края на четвъртото тримесечие на 2015 г. в частния сектор са работили 67.1% от всички наети в област Велико Търново.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов