Трима от областното ръководство на ПГЕРБ участваха в национален предприемачески форум

Мисия

13-03-2016, 16:03

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Премиерът Борисов : „ГЕРБ няма конкуренция в дясно!”

Областният клубен ръководител на Предприемачи ГЕРБ – Велико Търново Атанас Парушев, организационният секретар Петя Василева и Станислав Стоянов - член на регионалното ръководство, участваха в национален форум на бизнес организацията към ГЕРБ. Националната среща на ПГЕРБ се проведе в Хасково под надслов „Предприемачеството –двигател за развитие на България“ и на нея присъстваха над 130 членове на ПГЕРБ. На двудневния форум се обсъдиха теми, свързани с доброто взаимодействие между бизнеса и държавата, финансовите инструменти в подкрепа на предприемачите, предоставяни чрез национални и европейски програми, и др. 

Събитието уважи министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов. „ГЕРБ няма конкуренция в дясно. Курсът ни е категоричен и посоката ни е правилна. Имаме абсолютна подкрепа от евроатлантическите партньори“.  Това каза на Борисов пред участниците във форума. Той коментира различни актуални теми, сред които правителствената програма за безплатно саниране. Премиерът сподели, че е бил притеснен, че процедурите по санирането ще тръгнат колебливо. „Днес съм спокоен, защото виждам как блоковете стават истински куклички. Вече имаме градове, в които има 100%  подадени документи за саниране -  само малки кампании изпълняват процедурите около санирането. Сега има такъв наплив към програмата за енергийна ефективност, че сме осигурили и втория милиард. Това е подарък към обществото. Не им струва нищо на хората, но затова не се говори“, каза Бойко Борисов.

Борисов бе категоричен, че ГЕРБ няма да отстъпи нито крачка назад за електронното управление. „Колкото са ни важни пречиствателните станции, метрото и всички проекти, толкова важно за бизнеса и за хората е електронното управление. Електронното гласуване също“, заяви той.

Пред предприемачите Бойко Борисов припомни, че когато ГЕРБ дойде на власт в първия мандат усвояването на европейските фондове бе под 1 процент. „Ние си поставихме задача да завършим периода с около 80 процента усвояване. Приключихме с по средно 99-98% усвояемост и сме на второ място по усвояване на еврофондове в Европа, но това сега се приема за даденост“, каза министър-председателят.

„Когато ГЕРБ дойде на власт огромна част от фекални и отпадъчни води течаха в реките и в морето. Над 3, 7 милиарда са влезли в екологията като европрограми, което гарантира туризма и дава огромни възможности. Там, където направихме магистрали, сега като минете около тях има само заводи и фабрики.  Метрото в София се ползва от 4-500 хиляди на ден. Днес има 3 милиарда повече спестявания в банки. Ако тези пари бяха отишли в предприемачество, а не да чакате на лихви, това е един  огромен оборот с над 3 процента ръст на икономиката. Над 7 милиарда сме разплатили по европейски фондови. Идват пари, обществено поръчки, държавни, общински -  над 20000 обществени поръчки имаме миналата година. Спирам ги тогава, когато могат да се направят по-добре и за по-малко пари. Благодаря на медиите и на НПО, че получаваме сигнали. Ако навремето бяха спирали така обществени поръчки, сега много неща щяха да са по-добре“, категоричен бе Бойко Борисов.

Относно задължителното гласуване, премиерът подчерта, че насила хубост не става. „Но когато сме в коалиция с подкрепящи партии и когато един от тях настоява да бъде така естествено, че поне половината от ПГ на ГЕРБ трябва да го защитят, но аз съм против. Който иска да гласува – това е демокрацията. Парламентът мина тази точка, но когато ние настояваме за закони, важни за нашата програма, също трябва да намерим своите поддръжници. Цветанов проявява голямо търпение, за да може да се случва всичко това и затова е атакуван. Който познава отношенията в партията и в Изпълнителната Комисия на ГЕРБ, знае, че нищо от слуховете не е вярно. Прощавам им дано да им плащат добре, но е ясно че анализаторите са едни и същи.  Това продължава вече десет години“, обясни Борисов. Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че слуховете относно конфликт между Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова са абсолютни спекулации.

В първия ден на форума той бе открит от председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. „Предприемачи ГЕРБ е една структура, чиято цел е бъде полезна за бизнеса, да има връзка между бизнес и местна власт“, каза Цветан Цветанов пред участниците във форума. Цветанов подчерта, че правителството на Бойко Борисов работи изцяло в полза на обществото и посочи като пример факта, че 1, 3 млрд. лева са предвидени само по Оперативна програма „Конкурентоспособност“.  Той призова присъстващите да се възползват от европейските програми, които ще разширят техния бизнес, но да не забравят, че това е възможно, благодарение на усилията на кабинета „Борисов“.

Председателят на ПГ на ГЕРБ припомни, че ГЕРБ е единственият самостоятелно представен  политически субект. „Полагаме усилия да създадем устойчивост, да поддържаме баланса и да преодолеем популизма. Ежедневно правим компромиси, защото нашата отговорност е много по-голяма от тази на другите партии. Затова ГЕРБ трябва да се държи отговорно и не може да слиза на тона на говорене, в който някои искат да ни въвлекат“, обясни Цветанов. Той бе категоричен, че ГЕРБ се движи само и единствено от националния интерес и нищо не може да отклони партията от правилния път на развитие. „Неясни политически субекти, които са в управление и в опозиция – такова нещо в Европа не може да се случи. И ние няма как да ги възприемаме сериозно“, каза Цветан Цветанов по време на националната среща на предприемачите в ГЕРБ.

Лектори бяха още вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, земеделският министър и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и член на НИС на П ГЕРБ Ева Паунова. Символичен домакин на събитието и модератор на панелите е председателят на бизнес организацията Валя Чилова. Събитието, на което бе представен и великотърновският регион, приключи в неделя.

Преди дни областният координатор на ПГЕРБ Атанас Парушев бе част и от бизнес форум в иранската столица Техерен, където участва заедно с председателя на организацията Валя Чилова, членове на правителството, както и представители на близо 70 български компании.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов