Библиотеката домакинства изложба за Никополис ад Иструм

Велико Търново Лайф

14-03-2016, 08:31

Снимка:

РИМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Експозицията показва работата на магистри архитекти от Варненския свободен университет

Изложба на тема:”NICOPOLIS AD ISTRUM. Проекти за документиране, графична реконструкция и социализация на римския град”, изработена от магистри-архитекти от Варненския свободен университет със съдействието на проучвателите от музея във Велико Търново, ще бъде представена  на 21 март 2016 г. от 11,00 ч. във фоайето на Регионална библиотека „П. Р. Славейков”.

Изложбата представя проекти по магистърска програма на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” „Опазване на културното наследство”. Работата на терен е извършена в края на археологическия сезон 2015 г. в Nicopolis ad Istrum като учебна практика, а магистърските тези са успешно защитени през м. декември.

Учебната научна експедиция се проведе под ръководството на доц. арх. Красимира Вачева и доц. д-р Павлина Владкова, като включваше две групи архитекти, които работиха по документирането на западната част на площадния комплекс и изготвиха проекти за анастилоза и социализация на античния град. При откриването на изложбата всеки екип ще представи своя труд и идеи, като посетителите и гостите ще имат възможност да разгледат над 20 табла, върху които са документирани различни оригинални архитектурни детайли – капители, фриз-архитрави, бази, колони, както и виждането на авторите за тяхната възстановка и експониране на място. Отделено е място и на историята на проучванията. Във проектите най-ценното е това, че архитектите се стремят да запазят автентичността на паметниците, атмосферата в римския град и всички предвидени съвременни намеси са много деликатни и премерени. В това отношение мненията на археолозите и проектантите напълно съвпадат, като единствената им цел е в Nicopolis ad Istrum да бъдат максимално съхранени автентичните римски градежи и този великолепен град да бъде опазен от бутафорни, грозни и неверни възстановки и реконструкции, каквито напоследък виждаме навсякъде около нас.

В изложбата е експониран и макет на форума (главния градски площад) на Nicopolis ad Istrum, също изработен от дипломантите. Така и неспециалистите добиват представа за мащабите и архитектурната украса на площада, за местата на статуите и портиците на целия комплекс и пред погледите оживява най-важната централна част от градоустройствената схема на града. Макетът представя още някои от най-впечатляващите обществени сгради, разкрити през годините от археолозите – одеона (малкия музикален театър), булевтериона (сградата на градския съвет), както и представителния вход към тях – пропилеите. Включена е и една от най-интересните постройки – термоперипатоса, представляваща търговския център на Nicopolis ad Istrum със своите 28 магазина и обширна зала за сключване на сделки и провеждане на делови срещи. Вероятно точно тя е изобразена върху монети, сечени в града.

За пръв път пред публика ще бъде експонирана бронзовата глава от статуя на император Гордиан III (238-244) – отличен образец на римската портретна пластика от III век по българските земи. Паметникът е открит в река Янтра, недалеч от античния град и без съмнение се е извисявал върху някой от постаментите на градския площад в чест на императора и в знак на почитта и уважението на жителите на Nicopolis ad Istrum към държавната власт и Империята.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов