Доброволци превръщат голите поляни на Патреш в медоносни градини

Животът

15-03-2016, 10:16

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По случай Деня на гората ще засадят специално избрани дръвчета

По случай Световния ден на гората (21 март) Народно читалище "Просвета 1898" в с. Патреш, обл. Велико Търново, събира сговорна дружина от местни жители, ученици от клуб "Приятели на книгата" и доброволци от близо и далеч, за да превърнат голите поляни в двете крайни махали на селото в красиви градинки, които да осигуряват и паша на пчелите.

Специално избрани за засаждане са медоносни и ароматни дървета - основно дребнолистна и сребролистна липа, акация, при възможност и еводия (или "дървото на пчеларя").

Акцията е планирана за 19 март (събота) от 10:00 ч. и се очаква да приключи в рамките на няколко часа. Фиданките са осигурени с подкрепата на кметството на Патреш, пчеларите в селото и TimeHeroes Микрофонд.

В крайните квартали на селото няма оформени градинки и почти никакви дървета, а след разговори с пчеларите е установено също, че пашата на пчелите при цъфтежа на акациите е слаба, а липова паша изобщо няма. Засаждането на медоносни дръвчета е решение и на двата проблема, а един съботен ден на открито с весела компания винаги е добра оферта, мотивират организаторите от читалището.

Село Патреш е на 7 км от Павликени и на 38 км от Велико Търново. Сборният пункт за доброволците е пред читалището. Преди акцията ще бъде проведен инструктаж от агроном. Нужната екипировка е работни ръкавици, спортни дрехи и обувки. Който има, може да си носи права лопата или мотика. Кметството също осигурява инструменти за работа. При дъжд акцията ще се отложи за 26 март.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов