На Тодоровден в Първомайци "венчаха" семейство Деспотови

Велико Търново Лайф

19-03-2016, 15:47

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Шествието обиколи 20 именици в селото

За осма поредна година жители и гости на Първомайци се събраха в двора на ОУ „Елин Пелин”, за да честват заедно Тодоровден. Празникът започна още сутринта с обиколка на имениците в селото, които не са никак малко. На Тодоровден в Първомайци празнуват близо 40 именици, но младите мъже успяха да обиколят едва 20. Колоритното шествие от каруци, натоварени с развеселени ергени, бе атракция и за случайно преминаващи през селото пътници и автомобили.

След празничната обиколка и гостуване в домовете на имениците, мъжете пристигнаха на стадиона в училището, където трябваше да се състои и „сватбената церемония”. Преди нея, празничен водосвет отслужи отец Анатоли, който благослови присъстващите и ги поръси със светена вода.

Най-важните роли на церемонията – на булката Веселка Деспотова и младоженеца Патриот Месаров бяха поверени на Николай Георгиев и Тони Арсов. Дегизирани в сватбени одежди, те преминаха по червен килим до сватбения олтар. Там ги очакваха отец Косьо и кметът на селото Ясен Янков. Булката и женихът бяха "венчани" и от свещеника, а след това кметът извърши „бракосъчетанието”. Както си му е реда, младоженците си размениха халки, разписаха се в брачното свидетелство и разчупиха пита, за да видят кой ще командва занапред в дома на младото семейство. И тъй като по-голямото парче успя да отчупи булката, затова и младоженците ще носят фамилията Деспотови. Кумове на „младото семейство” бяха Пиринка Балканска, изиграна от Николай Цанков и Европ Европов, в ролята на който бе Стоян Кушев. След венчавката, булката спази традицията и хвърли букета сред гостите. След това новото „семейство” Деспотови поведоха празничното хоро.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов