Десислава Танева: Напрежението в сектора на животновъдството е вследствие на руското ембарго

Животът

22-03-2016, 14:56

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министърът призна за изобилието от имитиращи млечни продукти стоки на пазара

„Напрежението в сектора на животновъдството е резонно. То е вследствие на кризата, която продължава в спада на приходите на повечето земеделски суровини. Тази тенденция е от края на 2014 година след налагането на руското ембарго”, коментира министърът на земеделието и храните Десислава Танева преди началото на националния консултативен съвет на животновъдите, който се провежда във Велико Търново. По нейни думи положението в 13 страни от Европейския съюз е по-зле, отколкото при нас. Според Танева раздадените 420 млн. евро на фермерите на практика не е довело до нищо, като най-тежка е ситуацията в млечния сектор.
„Надявам се на тази среща ние да пристъпим към тези решения, които са национални и можем да ги приложим веднага. Ще отчетем и какво сме направили до момента. Стартирали сме различни мерки за това да предизвикаме информиран избор на потребителите. Ще отчетем как се прилагат измененията в поземленото законодателство в частта снабдяване и осигуряване на животновъдите с мери пасища и ливади и какъв фонд от ливади и пасища сме прекратили на лица, които нямаха животни”, обясни министърът.
Има голям обем храни на пазара, които са имитиращи млечни продукти, не скри Десислава Танева. „Стремежът на всички производители не само тук, а и навсякъде по света е поевтиняване, по-ниска себестойност с цел по-големи пазарни дялове и съответно генериране на по-големи печалби”. Тя обяви, че в България вече има лаборатории, които могат да установяват от крайния продукт  наличие на растителни мазнини, които не са обявени на етикетите.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)