Около 40 търновци се разходиха зад кулисите на театъра

Велико Търново Лайф

26-03-2016, 13:48

Снимка:

Даниел Йорданов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

МДТ разполага с най-модерната озвучителна техника в страната

Как се случва магията на театъра видяха отблизо най-запалените и любопитни почитатели на това изкуство във Велико Търново. В петъчната вечер около 40 търновци на различна възраст се разходиха зад кулисите на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”. Те видяха как функционира уникалната сцена, надникнаха в гримьорните, складовете с декори, шивашките ателиета и перукиерната. Гостите се възползваха от възможността да се снимат под светлините на прожекторите на сцената. Вълнуващият тур беше специален подарък от търновския храм на Мелпомена по повод 27 март - Международният ден на театъра. След това артистите изиграха в голяма зала и едно от най-гледаните си заглавия – “Декамерон” по Бокачо.

Интересната разходка започна от голямото фоайе на театъра, където домакините бяха подредили реквизит от знакови постановки на МДТ, играни през годините. Малки и големи се снимаха за спомен на царския трон и с железния кон, направени специално за спектакъла “Цар Иван Шишман”. След това по многобройните коридори, ателиета и гримьорни гостите поведе маркетинг управителят на театъра Алфидин Раифов. 

В началото той разказа някои интересни подробности около построяването на театралната сграда. Строителството започва през 1965 г., а автор на проекта е арх. Теофан Никифоров. За огромната сграда е предоставен терен от 2 декара в тогавашната градска градина. Новият театър е завършен през 1970 г., а официалното откриване е на 20 април 1971 г. с премиерата на спектакъла „Под игото” по едноименния роман на Иван Вазов. Сградата е с близо 12 декара разгърната площ и е на шест етажа, като три от тях са приземни.

След това участниците в обиколката разгледаха отблизо най-голямата гордост на търновския театър - изключителната въртяща се сцена, с каквато не може да се похвали друг театър в страната. Сцената е с размери 15 на 20 м и е строена от немска фирма. Тя разполага с четири подвижни подуима, а най-отпред е този, който случи за оркестрина по време на музикалните постановки. Гостите видяха как тази предна част се смъква с 2, 5 м надолу, за да се оформи „кошарата” за оркестъра, както разговорно я наричат театралите.

Домакините демонстрираха сценичното осветление в пълния му блясък, а после по молба на зрителите на сцената заваля проливен дъжд с гръмотевици. Търновският театър разполага с най-модерната озвучителна техника и тонкабина в страната. Аудио-визуалната система струва повече от 450 000 евро и беше монтирана през 2012 г. МДТ получи оборудването от правителството на Япония по проект за безвъзмездна финансова помощ в сферата на културата. Зрителите в големия салон и в камерна зала могат да се наслаждават на перфектен звук благодарение на пълното стационарно озвучаване. Театърът има видеомониторна система и система за наблюдение при пълно затъмнение на салона и сцената.

Турът зад кулисите завърши на „етажа на властта”, където са подредени портретите на всички директори на театъра, начело с първия Николай Шиваров.  Във фоайето пред директорския кабинет виси и портретът на Константин Кисимов, рисуван през 50-те години на миналия век от художника Васил Стоилов.

Програма в чест на Международния ден на театъра продължава до 28 март /понеделник/, когато от 19 часа започва постановката "Червило".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов