Ева Паунова: До 2020 г. ще теглим над 284 милиарда мобилни приложения годишно

Велико Търново Лайф

06-04-2016, 14:59

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Строгото регулиране спъва иновациите, смята евродепутатът

Дигиталната икономика е в процес на трансформация. До 2020 г. очакваме
броят на изтеглените мобилни приложения да достигне 284 милиарда
годишно. Към момента 85% от потребителите вече използват приложения, а не традиционните браузъри. Тази промяна се отразява на много аспекти от живота и работата на европейските граждани и бизнеса. Важно е да положим усилия, за да извлечем максимални ползи от преминаването към дигитална икономика на мобилните приложения. Това заяви евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП), която то бе говорител на кръгла маса на високо равнище, посветена на генерирането на растеж и насърчаването на иновации чрез развитието на мобилните приложения.
В срещата участваха още Робърт Маделин, старши съветник за иновациите на Комисията Юнкер и Кристофър Мозер, директор на Apple iTunes за Европа. Организатор на конференцията, провела се в сряда, 6 април 2016 г. в Брюксел, е престижният изследователски институт Lisbon Council.
Участниците в срещата се обединиха около тезата, че е важно ползите от развитието на дигиталната икономика да са равномерно разпределени в обществото. За да могат всички граждани и представители на бизнеса да се възползват от нея, необходими са им уменията да боравят с технологиите. Важно е тези умения да бъдат включени както в образователните системи, както и да бъдат развивани чрез специализирани извънкласни курсовe и онлайн платформи.
Според г-жа Паунова, твърде строгото регулиране на дигиталната икономика може да спъва иновациите, затова е важно законодателството да бъде ясно таргетирано. Например, Регламентът относно трансграничната преносимост на услугите за онлайн съдържание, по който евродепутатът е докладчик за Групата на ЕНП, ще насърчи развитието и употребата на повече мобилни приложения, като позволи на потребителите да имат достъп до съдържанието им, докато пътуват в целия ЕС. Бизнесът също печели автоматично от него, тъй като палитрата от предлагани услуги се разраства, без да се налага да се правят допълнителни разходи за купуване на авторски права.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)