Рекорден приход отчита театърът за тримесечието

Велико Търново Лайф

11-04-2016, 10:01

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В касата са влезли 42 000 лв.

Рекорден приход от над 42 000 лв. отчита за първото тримесечие на 2016 г. Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. По приходи от продажба на билети, брой изиграни спектакли и зрители сме надминали същия период на 2014 г., който беше най-силен за театъра досега, посочи директорът на МДТ Васил Вълчев. Така успяхме да погасим част от просрочените задължения за 2014 и 2015 г. През ноември поех театъра със 70 000 лв. дългове, а сега изчистихме дължими стари плащания за общо 20 000 лв. Ще се постараем да запазим същия ръст на продажбите и през следващите три месеца, дори да го увеличим, каза още театралният шеф.

През януари, февруари и март са изиграни 44 спектакъла, които са били аплодирани от 7367 души публика. Представени са общо 10 заглавия, като пет от тях са на драмата, четири на оперетата и една детска постановка, което показва, че сме успели да постигнем търсения баланс между двата отдела в театъра, отчете Васил Вълчев.

Най-силен за МДТ е месец март, когато артистите са играли 20 пъти пред публика. Освен на търновска сцена, те са обиколили в турне осем български града – Враца, Троян, Габрово, Лом, Кнежа, Свищов, Плевен и Левски, като навсякъде са представяли спектаклите си в пълни салони. Във Враца например са изиграли три представления за един ден – два на детската пиеса „Карлсон и дребосъчето” и едно на музикалния спектакъл „Магията на любовта”.  В Лом, Троян и Кнежа имахме по два спектакъла на ден, обясни директорът.

С успешно турне на сцената на Държавна опера - Варна започна месец април за търновската трупа. Театърът е представил пред пълен салон оперетата на Имре Калман „Графиня Марица”, а публиката е останала очарована от нивото на спектакъла и изпълнителите. Сега варненци ще гостуват в МДТ с мюзикъла „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” на майстора в този жанр Андрю Лойд Уебър по сценарий на Тим Райс. Премиерата във Варна е на 19 април, а два дена по-късно спектакълът ще бъде представен и във Велико Търново.
През април ученици от всички училища в община Стара Загора ще гледат историческата постановка на МДТ „Величието Асеневци”. Тя беше създадена по повод 830-годишнината от въстанието на братята Асен и Петър, а в града с традиции в театралното изкуство много я харесаха и ще я представят с образователна цел, сподели Вълчев. Общо четири представления на спектакъла ще има до 20 април в Стара Загора.

Премиери на два възстановени спектакъла подготвя търновският театър. На 12 април публиката в старата столица ще може да гледа отново комедийния спектакъл „Госпожа Министершата” по пиесата на Бранислав Нушич. Негов режисьор е Димитър Шарков. На 11 април на сцената се завръща „Веселата вдовица” на Лехар с постановчик Петко Бонев и диригент Игор Богданов от музикалния театър в София.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)