Велико Търново е пример за устойчивост на социалните услуги

От старата столица започнаха дебатите по нови законопроекти за сферата на социалните услуги

От Велико Търново започнаха обсъжданията на новите нормативните актове за социалните услуги и социалното предприемачество. Градът е домакин на престижна конференция, събрала на едно място над 200 участници от цяла България. В старата българска столица бе открит XI Национален форум на доставчиците на социални услуги, чиято основна тема е „Предизвикателства пред местните власти през новия програмен период”. Организатори са Министерството на труда и социалната политика, Националното сдружение на общините в Република България, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, Националният алианс за социална отговорност, Община Велико Търново и Община Русе.

В приветствието си заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков поздрави инициаторите и участниците от името на кмета Даниел Панов. „Нашият град е пример за устойчивост на социалните услуги. Грижата за хората е наш приоритет, надявам се, че всички ще почерпим полезен опит, като обсъдим добрите практики”, каза Ганчо Карабаджаков. Той насочи вниманието на участниците към адаптивността на градската среда и модернизирането на инфраструктурата.

Община Велико Търново получи нови признания за високото качество на комплекса от социални услуги. Отличните оценки бяха дадени от заместник-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров и от президента на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания Франц Волфмайр. Лазар Лазаров обясни, че за делегирани дейности в сферата на социалните услуги в бюджета за2016 г. са осигурени около 200 милиона лева, а за следващата година тези средства ще се повишат с още 11 милиона лева. „Стремим се да адаптираме законодателната рамка, за да бъдат още по-ефективни и достъпни социалните услуги”, заместник-министър Лазаров. Председателят на НАСО Георги Георгиев допълни, че вече са изготвени нови нормативни актове - Закон за социалното предприемачество, Закон за социалните услуги и План за деинституционализация на възрастните хора с увреждания.

Националният форум в старопрестолния град продължава днес и утре. Сред участниците са заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, заместник-областният управител на Великотърновска област доц. Любомира Попова, представители на общини и институции от  цяла България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов