Ева Паунова подкрепя въвеждането на предмет за ЕС в училищата

Велико Търново Лайф

14-04-2016, 09:14

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Идеята е за нови образователни подходи и за ученици, и за преподаватели

"Познанията и принадлежността към ЕС трябва да бъдат изградени от най-ранна възраст, поради което е важно училищата във всички страни членки да насърчават европейското измерение в образованието". Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова в рамките на обсъждане на доклада на Европейския парламент относно обучението за ЕС в училище. Докладът беше приет с голямо мнозинство по време на гласуването в пленарна зала на 12 април 2016г. в Страсбург.

Българският евродепутат подчерта, че ЕС е изправен пред все повече предизвикателства - локални, национални, глобални, икономически, политически. "За да можем да се изправим срещу тях и да продължим още по-силни, важно е да вярваме в европейския проект, да се идентифицираме с Европа. Няма как да се чувстваме европейци, ако не знаем как работи ЕС, какво може той да направи за нас и какво можем ние да направим за него", заяви Паунова. Според нея докладът на ЕП предоставя добри насоки за това как могат да бъдат придадени познания за целите и механизмите на ЕС, както и да бъде насърчено критичното разсъждаване на учениците върху приоритетите и ценностите на Европа.

Докладът призовава за прилагането на нови образователни подходи в училищата, както и специфична подготовка на преподавателите. Според Ева Паунова е ключово използваните в класната стая методи на преподаване да градят отговорност на учениците за собствените им познания, използвайки интерактивни методи и примери за това как ЕС е от значение за живота на всеки един от нас.

Ева Паунова е един от инициаторите на Образование България 2030. Образователната коалиция е първото мултисекторно обединение за качествено образование в България, обединяващо публични институции, неправителствени и бизнес организации със споделена и дългосрочна визия за качествено образование в България до 2030 година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов