Общините да популяризират традициите, призова великотърновският кмет

Новините

14-04-2016, 17:50

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Даниел Панов постави първите цели пред новото ръководство на НСОРБ

В старата столица се проведе годишната среща на кметовете на общини с министъра на туризма

Велико Търново бе домакин на годишната среща между кметовете на общини и министъра на туризма Николина Ангелкова. Дебатът по актуални теми, свързани с развитието и проблемите на туризма бе оживен и ползотворен. Засегнати бяха въпроси с рекламата на културно-историческото наследство на всяка община, измененията в нормативната база и нуждата от единна информационна система, която да свърже хотелите с общините и Националната агенция по приходите. Годишната среща е част от международното изложение „Културен туризъм”, което се провежда за тринадесета поредна година в старопрестолния град.

При откриването кметът на Велико Търново Даниел Панов подчерта, че успешният туристически продукт е възможен само при условията на ефективно взаимодействие между бизнеса, местните власти и ресорното министерство. „Впечатлен съм от големия интерес към днешния форум. Забелязвам, че всички общини имат богати културни програми, различни празници, обичаи и традиции. Те трябва да бъдат доразвити и популяризирани. Така крайният продукт ще бъде траен във времето”, каза Даниел Панов. Той посъветва своите колеги да търсят подкрепата на бизнеса и да стимулират служителите си.

Едно от предложенията към министър Николина Ангелкова бе да се помисли за рекламно време за събитията в различните населени места, както и всяка община да може да представя продукта си на сайта на Министерството на туризма. Като добра и ефективна бе оценена националната рекламна кампания, чрез която общините взаимно популяризират своите атракции и забележителности.

С встъпителните си думи Николина Ангелкова обясни, че културният туризъм има все по-голяма роля за превръщането на България в целогодишни и добре познати туристически дестинации, както и в държава, която е все по-добре позната в света със своя целогодишен сезон. Министерството на туризма ще организира специализирани журналистически турове, в които ще участват представители на медиите от 50 държави, каза още ресорният министър. По думите на Николина Ангелкова измененията в Закона за  туризма се очаква да бъдат приети през май. „Имаме уверението от министър Ангелкова, че предложенията на Националното сдружение на общините ще бъдат взети под внимание”, добави Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново и негови колеги поставиха въпроса за нуждата от електронна система за чекиране на туристите, до която да имат достъп общините и Националната агенция по приходите. „Така ще се създаде реална форма на контрол върху декларирането на туристическия данък, ще се улесни събираемостта и ще са налице повече средства за инвестиции в туристическата инфраструктура”, подчерта Даниел Панов. Николина Ангелкова отговори, че подобна система вече се тества в София и до момента показва добри резултати. Кметът на община Банско Георги Икономов призова да се помисли и за форма на контрол върху комплексите от апартаменти.

По време на годишната среща бяха обсъдени също въпроси, свързани с републиканската пътна инфраструктура, която води до туристическите дестинации, качеството на услугите и обслужването. Кметовете се обединиха около мнението, че Министерството на туризма следва да подкрепи повишаването на квалификацията и езиковата подготовка на служителите в туристическите центрове.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов