Индонезия има намерение да разкрие консулство във Велико Търново

Животът

16-04-2016, 04:26

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Индонезия има намерение да разкрие консулство във Велико Търново, става ясно след проведена в старата столица официална среща. В момента, в тази връзка се водели разговори с Министерството на външните работи във връзка с необходимите процедури. 

Община В. Търново пък подготвя Дни на Индонезия и ЮАР през есента, информира кметът Даниел Панов при среща с посланичките на двете държави Н. Пр. Сри Астари Рашид (Индонезия) и Н. Пр. Ванеса Калвърт (ЮАР).

Даниел Панов предложи домакин на събитията да бъде Дворецът на културата и спорта „Васил Левски” в болярския град. Идеята му е по време на изложенията да бъдат представени културата, изкуствата, занаятите, фолклора, обичаите и кулинарията на всяка от двете държави.

„Дните на Индонезия и ЮАР ще спомогнат и за създаването на контакти между туроператорските фирми. Така, Велико Търново като туристическа дестинация, ще бъде промотирано в държавите, а техни забележителности ще станат известни у нас. Задълбочени ще бъдат и контактите между фирми от региона и компании от ЮАР, с цел износ на храни, сладкарски изделия и земеделски продукти”, заяви Панов.

Посланичката на ЮАР Н. Пр. Ванеса Калвърт оцени туристическите обекти в България като невероятни и изрази готовност за задълбочено сътрудничество в сферата на услугите за посетители. 

Даниел Панов обясни, че вече е предложил Министерството на туризма съвместно с общините да насърчи обучението и повишаването на квалификацията на заетите в информационните центрове и в туристическия бранш. 

„Бизнесът също трябва да инвестира в персонала, който работи в сферата на туризма и да осигури по-добро заплащане”, категоричен бе кметът на Велико Търново.

„Всеки един посетител в ЮАР води до разкриването на седем работни места”, подчерта Н. Пр. Калвърт. Тя препоръча на родните хотели и ресторанти да предлагат повече автентични български кулинарни продукти.

Много висока оценка получи международното изложение „Културен туризъм”, което се провежда във Велико Търново за тринадесета поредна година. Гостите от двете държави споделиха, че форумът е разпознаваем и известен в целия свят, а развитието му от 2004 г. насам е забележително.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов