Над 150 човека разгледаха съдебната палата в Деня на отворените врати

Новините

16-04-2016, 10:06

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Над 150 души се включиха в  традиционната инициатива „Ден на отворените врати” на съдилищата и прокуратурите в Съдебната палата във Велико Търново. През тази година, тя бе проведена съвместно между Районен съд, Окръжен съд, Апелативен съд, Районна прокуратура, Окръжна прокуратура и Апелативна прокуратура във Велико Търново.

„Стара максима гласи, че правосъдието трябва не само трябва да бъде въздадено, а това трябва да стане по начин, видим за всички. В  това отношение е невъзможно съдебната система да поддържа своята легитимност, ако се дистанцира от обществото. Необходимо е то да има доверие в хората, които служат на правосъдието, защото преди всичко, ние сме призвани да защитаваме неговите интереси”, заяви в своята реч при откриването на Деня на отворените врати  г-н Янко Янев, Административен ръководител – Председател на Апелативен съд Велико Търново.

В своето приветствено слово, г-н Огнян Басарболиев, Административен ръководител на Апелативна прокуратура и Апелативен прокурор на Велико Търново  пожела на учениците да разберат, че правото е постоянно около тях, с техните права, но и задължения. На присъстващите студенти г-н Басарболиев пожела да се влюбят в правото и тази любов да остане за цял живот. „Пожелавам им да разберат, че фразата за работата на съдията и прокурора, че е интересна, трудна, отговорна и понякога неразбрана, съвсем не е клише”.

В инициативата се включиха около 60 ученици от Старопрестолна гимназия по икономика, ЕГ „Проф. д-р. Асен Златаров”, СОУ „Емилиян Станев” и деца лишени от родителски грижи, потребители на социални услуги към Община Велико Търново. За учениците бяха подготвени информационни турове.

Студенти, специалност „Право” към Юридическия факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” имаха възможност да се запознаят с деловодството на Апелативен съд Велико Търново и различните видове разглеждани дела, а председателят на Апелативен съд г-н Янев демонстрира пред тях софтуерът и процедурата за извършване на случайно разпределение на дела.  Студентите с особен интерес наблюдаваха осъществянето на видеоконферентна връзка с Апелативен съд Пловдив, като съдия Йорданка Неделчева от Апелативен съд им обясни подробно процедурите за извършване на разпит на свидетели по дела посредством видеоконферентна връзка.

Студенти от Юридическия факултет на ВТУ представиха симулативен процес по право пред техни колеги, като под вещото ръководство на съдия Владимир Страхилов от ВТРС и прокурор Таня Катрева от ВТРП, влязоха в ролята на съдебния състав и страните от процеса и представиха своите умения да следват стриктно разпоредбите на НПК в наказателен процес пред свои колеги. Според сценария на казуса, художник, изпаднал в нищета проникнал с взлом в ателието на свой приятел (също художник) и откраднал икона, но бил забелязан при кражбата от съседка и се опитал да избяга с лек автомобил. По-късно бил спрян и арестуван от служителите на полицията, като се оказало, че е и в нетрезво състояние.

Голям интерес предизвика и ролевото представяне на етапите на досъдебното и съдебното производство „В кориците на делото”, в което бе използвано реално архивно дело по известен във Велико Търново случай на убийство, при което тялото на жертвата е било натъпкано във варел и укрито в мазе. Под ръководството на прокурорите Невена Орманджиева от ВТОП и Румяна Ирманова от ВТАП, студентите пресъздадоха  етапите на работа, като следваха „стъпките” на магистратите, които реално са работили по казуса. Тяхната презентация бе адаптирана така, че да бъде разбрана от хора, които нямат юридическа подготовка. Презентацията бе представена пред студенти, специалности „Журналистика” и „Връзки с обществеността” от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”

Не бяха забравени и малките ученици, като второкласници от ОУ „Патриарх Евтимий” имаха възможност да научат повече за ролите на съдията и прокурора, като с достъпни за тях език и средства, съдиите Ивелина Солакова и Катя Велисеева и прокурор Невена Ормаджиева им разясниха понятия като „съд”, „дело”, „престъпление”, „наказание” и др. Децата имаха възможност да облекат тоги на съдия и прокурор, да пипнат истинско съдийско чукче и да похапнат лакомства. Всеки от малчуганите също получи грамота.

Всички посетители на Съдебната палата имаха възможност да разгледат и колекция от различни архивни документи, сред които стари дела, ведомствени и счетоводни книги, трудови досиета и сборници със закони и съдебна практика. Голяма част от показаните документи са на повече от 100 години.

През целия ден гостите имаха възможност да гледат на видео и информационните рубрики „Третата власт отвътре”.

Дните на отворените врати в съдебната система са част от годишната програма на комисия „Публична комуникация и протокол” към ВСС и се провеждат във всички органи на съдебната власт, като целят повишаване на познаването на функциите и ролите в отделните органи и повишаване на общественото доверие към съдебната власт.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)