Правосъдният министър към най-младите юристи: Няма нищо по-важно от чистата съвест

Екатерина Захариева връчи дипломите на завършващите право във ВТУ

140 завършващи право студенти на ВТУ официално получиха дипломите си на тържествена церемония в Музей „Възраждане и Учредително събрание”. Специален гост на събитието бе министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Церемонията уважиха още областният управител проф. Пенчо Пенчев, зам.-председателят на НС Иван Иванов, съдии, преподаватели, както и много близки на новите юристи.

„В професията се ръководете от закона и вътрешните си убеждения“, посъветва младите хора правосъдният министър Захариева. „Работете така, че с вас да се гордеят родителите и децата ви. Служете на закона, а не на силните на деня, така вие ще бъдете силните", заяви Екатерина Захариева. Пред младите си колеги тя каза още: "От вашите решения в бъдеще ще зависят човешки съдби и политиките на държавата. Ако мислите, че безсънните нощи свършват днес, жестоко се лъжете. Избрали сте нелек път, а ученето ще продължи през целия живот. Няма нищо по-важно от чистата съвест вечер и професионалното удовлетворение рано сутрин. ", каза министър Екатерина Захариева. По думите й страната ни повече от всякога се нуждае от високо подготвени юристи, които да осъществят идеите на реформата в съдебната система. „Продължавайте да гледате в бъдещето и го направете такова, че миналото да ви помни. Не изневерявайте на усещането си за справедливост и на съвестта си“, обърна се към студентите министърът. 

Да упражняват професията достойно и почтено, и където да се намират, правото и истината да са кауза за младите хора, призова завършващите деканът на Юридическия факултет проф. Цветан Сивков.

"Разчитаме на вас, защото, където и да сте, ще ви гледат като възпитаници на ВТУ – не само като добри юристи, специалисти, но и като млади българи за пример", заяви по време на церемонията ректорът проф. Христо Бонджолов.

Общо 20 дипломанти завършват с отличие Юридическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Дипломите си те получиха лично от министър Екатерина Захариева.

Юридическият факултет е създаден през 1991 г. и е първият извънстоличен правен факултет в страната. В специалността “Право” се подготвят юристи – специалисти за нуждите на съдебната система, за правното осигуряване на държавните институции, търговски дружества, банки, застрахователни дружества.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов