Представят романа „Самодива” в Елена

Велико Търново Лайф

23-04-2016, 11:00

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Дебютът на Краси Зуркова е от издателство „Harper Collins“

Дебютният роман „Самодива“ на Краси Зуркова, излязъл под знака на издателство „Harper Collins“, превърнал се в едно от най-препоръчваните заглавия в социалната мрежа Good Reads и попаднал в топ 100 на "Амазон", ще получи своето официално представяне в България.  Авторката е родена през 1974 г. в град Елена в семейство с широки културни интереси, в което литературата и музиката са на почит. След завършване на училище в София, кандидатства за обучение в университета в Принстън, където като студент по история на изкуството получава пълна стипендия. След Принстънския университет Краси Зуркова записва специалност „Право“ към университета в „Харвард“. Практикува в Ню Йорк и Чикаго, а понастоящем упражнява професията си в Лос Анджелис.

Както личи от заглавието, романът е с тематика, свързана с българския фолклор, но въпреки това успява да впечатли и  пробие на американския пазар. Според BookPage.com романът е едновременно изпълнен с фантазия и амбиция, вестникът USA Today публикува откъс от книгата, а списание Cosmopolitan я включи сред книжните си препоръки.

На българския пазар книгата се отпечатва от издателство „Егмонт“ и е пусната в продажба на 22 април, ден преди обявената дата за излизане от печат.  Официално представяне на романа у нас, авторката избра да се случи именно в родния ѝ град Елена. Дългоочакваното събитие ще се проведе на 21 май, когато е и празникът на града, носещ името на Св. равноапостоли Константин и Елена. Краси Зуркова споделя: „След един много дълъг и труден процес по превода, най-сетне предстои издаването на книгата и в България през месец април. От издателство Егмонт организират турне из страната и аз мога да избера в кой град да се направи официалното представяне на книгата по празниците около 24-ти май.  Казах им, че най-много ще се радвам това да стане в моя роден град Елена.“

Дългоочакваното премиерното представяне на книгата пред българска публика ще бъде в на 21 май от 17:30 ч. в залата на читалище „Напредък – Елена – 1863“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов