Хорът на Поликраище с първа награда от I Национален преглед на народните хорове

Велико Търново Лайф

24-04-2016, 18:57

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

14 състава мериха сили в престижния форум

Женският народен хор при НЧ „Развитие – 1884” Поликраище е носител на първа награда от I Национален преглед на любителските народни хорове и групи за обработен фолклор „Ганчо Михов”, който се проведе в Първомайци. Общо 14 състава премериха сили в песенния форум, който е наследник на Празника на народните хорове и групи за изворен фолклор и по традиция се провежда на Лазаровден. Целта на празника е да се опази и популяризира народното хоро и камерно многогласно пеене.

I Национален преглед бе открит от заместник-кмета Йорданка Кушева, която поздрави всички присъстващи и от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Гости на песенния празник бяха и кметът на Първомайци Ясен Янков и Милена Николова, директор дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и спорт, и международни връзки. Изпълненията на участниците бяха оценявани от жури с председател акад. Крум Георгиев.

На първо място журитетната комисия класира Женския народен хор при НЧ „Развитие – 1884” Поликраище с художествен ръководител Георги Петров. Втората награда е за хор „Неранза” при НЧ „Напредък – 2001” от Нова Загора, а трета за Мъжката група „Мъжки глас” от същото читалище. Наградата на кмета на Община Горна Оряховица бе присъдена на хор „Златен грозд” с. Кортен. Отличието на кмета на Първомайци отиде при женския хор на домакините от НЧ „Иван Вазов – 1893”. Наградата за диригентско майсторство „Ганчо Михов” бе присъдена на НЧ „Светлина – 2000” с. Кортен.

І Национален преглед на любителските народни хорове и групи за обработен фолклор бе организиран от кметство Първомайци, НЧ „Иван Вазов – 1893” и Община Горна Оряховица. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов