С открит урок „Танцът е живот” отбелязаха Международния ден на балета

Велико Търново Лайф

28-04-2016, 07:35

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гост беше почетният гражданин на Горна Оряховица Стефка Антонова

С открит урок под надслов „Танцът е живот” в Горна Оряховица бе отбелязан Международния ден на балета, който се чества на 29 април. Как от основните позиции и движения в класическия балет и народните танци се изгражда и самата танцова композиция, показаха Балетна школа „Грация” и Клубът по народни танци „Жива вода“ при НЧ „Развитие-1884” с. Поликраище.

Гости на своеобразния танцов празник бяха Стефка Антонова – основател на Балетната школа и почетен гражданин на Горна Оряховица и заместник-кметът Йорданка Кушева.

На сцената в Зала 1 на Общината се представиха артистите от всички възрастови групи на Балетна школа „Грация” с художествен ръководител Соня Георгиева. От разгряването, през основните позиции, класическия екзерсис, до съвършенството на танца показаха балетните танцьори. Характерни движения за народните танци представиха и танцьорките от „Жива вода”, които работят под ръководството на Цанко Михайлов.

В края на урока, двете школи си отправиха предизвикателства една на друга и заедно показаха на публиката как балетните артисти могат да тропнат тракийска ръченица, а танцьорките на народни танци да изтанцуват валс. Ръководителите и на двете школи са ученици на Стефка Антонова, а първата им среща с танцовото изкуство е била още на 5 и 6 годишна възраст. В края на урока, публиката заслужено аплодира малките и големи танцьори на „Грация” и „Живо вода”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов