Три поколения социалисти боядисваха и подариха яйца

Животът

29-04-2016, 11:11

Снимка:

БСП

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Поводът е Европейския ден за солидарност между поколенията

Три поколения социалисти се събраха и както повелява традицията на Велики Четвъртък начервиха яйца за предстоящия празник. Те ги дариха на посетителите на Клуба на пенсионера и инвалида в кв. „Бузлуджа”.

Навръх Европейския ден за солидарност между поколенията членовете на Младежкото обединение на БСП-Велико Търново доведоха своите деца и заедно с дамите от обединението на жените-социалистки боядисаха шарените яйца.

Инициативата на младежите обедини баби, майки и внуци. С много настроение и ентусиазъм жените разказаха на младите майки и децата поверието за даряване на червените яйца. Те показаха и интересни техники за боядисването – „батик“, „декупаж“ и др.

Според обичая първото яйце беше боядисано червено. С него Цветомира Балевска, като най-възрастна от присъстващите, направи кръстче на челото на най-малкото дете – 10-месечния Тодор, син на Светлана Бояджиева.

Всички начервени яйца младите социалисти подриха на възрастните хора от кв. „Бузлуджа”.

„Събрахме се три поколения социалисти с много настроение. Всеки носеше бои, яйца, оцет, защото искахме заедно да направим боядисването на яйцата. За нас беше важно да направим този знак към възрастните хора и към децата, за някои от които е за първи път“, разказа им Валерия Дончева, председател на МО-Велико Търново. „Искаме с този малък жест да покажем, че когато сме единни и сплотени, нещата се получават“, каза тя.

Възрастните хора побързаха да й разкажат за проблемите си. Те се зарадваха на гостуването, но споделиха с болка, че клубът им е тесен за всички желаещи да го посещават. „До преди няколко години имахме голяма зала. И за 8 март, и за Коледа, за всички поводи се събирахме – беше широко, имаше къде да седнем и да си направим празник. А сега тук е теснотия!“, описа ситуацията една от жените в клуба. Над 50 са членовете, които трябва да се съберат в помещението от около 20 кв.м.

Общинският съветник Валерия Дончева пое ангажимент да направи от тяхно име питане до кмета на Общината за възможностите да се осигури друго помещение за клуба. „Вие имате нужда да се събирате, всеки да идва със своя опит и да го споделя с другите хора. В пенсионерските клубове, както и в читалищата, трябва да се развива социалния живот между хората, но когато помещението Ви ограничава, това става невъзможно“, обърна се към възрастните хора младият социалист.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов