Над 1500 лв. събра благотворителния концерт за Ради

Мисия

30-04-2016, 12:19

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Детето ще може да замине за лечение в Израел

Милосърдната кауза за болния Ради от Велико Търново върви много успешно и почти е сигурно че през май детето ще може да замине за клиниката в Израел. Това е равносметката след вчерашния благотворителен концерт за Ради, който се състоя в Летния театър във Велико Търново. От продадени билети и средства в дарохранителницата се събраха общо 1545 лева, а от DMS-и от началото на акцията от края на март и дарения, сумата вече надхвърля 7000 лева.

Междувременно по сметката на детето продължават да постъпват средства, а организаторите от сдружение „С вяра в доброто“ и търновско студио, получиха обаждания и уверения от десетки солидарни българи, че ще превеждат суми по сметката. Бизнесмени от региона са заявили готовност да осигурят средствата, които няма да достигнат до необходимата сума, за да може момчето да продължи лечението си.

За четвъртия курс  в клиниката в Израел, Ради се нуждае от общо 27 хиляди лева. Парите не се приемат на траншове и разсрочено, сподели  майката на Ради, която бе развълнувана и благодарна през цялото време на инициативата. Семейството на момчето бе разтърсено, когато научи в края на концерта, че детето им има шанс отново да се лекува и да подобри здравословното си състояние. „Пак ще летя с момчето ми, успя да промълви през сълзи Светла Цанева.

Концертът „Приятели в помощ на Ради“ обедини енергията на граждани, неправителствения сектор, бизнеса, на ученици и подрастващи, на медии и на изпълнители от голямата музикална сцена и местни таланти.  В навечерието на светлите Великденски празници  и дни след разкритията  за злоупотреби  във Фонда за лечение на деца в чужбина, инициативата показа, че дарителството в България има смисъл и стойност, и една благородна кауза може да обединява всички.

След широка медийна кампания за Ради, който страда от мускулна дистрофия, бяха осигурени средства за три курса на лечение на момчето, благодарение на които се подобри двигателната му активност и то може частично да се обслужва само.
За много кратко време бе организиран благотворителен концерт във Велико Търново. В него  взеха участие изпълнители от различни стилове и жанрове като звездата на Пайнер Галин, младият Тихомир Митов от „Гласът на България“,  школата за национални таланти  „Нова музика“ от Горна Оряховица с ръководител Аделина Колева,  нашумялата поп изпълнителка Софи Бард,  поп изпълнителката Бриана, както и талантливите момичета, носителки на многобройни награди Християна Стайкова, Мариета Върбанова и Мая Стефанова от вокално студио „Елита“с вокален педагог Петя Василева. Нашумелият участник в Биг Брадър Пламен Богданов и „лудият репортер“  Дани Петканов също пристигнаха от София специално за концерта. Община Велико Търново осигури сцената на Летния театър без наем.

Концертът започна с едноминутно мълчание в памет на 16-годишната Деси Ганева, доброволец на сдружението „С вяра в доброто“, която стана нелепа жертва преди ден на жестоко убийство. До последния си дъх Деси помагаше за организирането на концерта и дори щеше да събира входната  такса за него. Час преди концерта пред  Летния театър се изви опашка от ученици и студенти. Младите хора бяха преобладаващата част от публиката. Доброволец от сдружението подаваше билетчетата на входа, кдето бе поставена и дарохранителница. Да уважат Ради дойде целият негов клас от ОУ „Патриарх Евтимий“ заедно  класната ръководителка Даниела Узунова. Концертът уважиха и председателят на Обс във Велико Търново Венцислав Спирдонов и общински съветници от ГЕРБ. Спирдонов припомни, че Христос е можел да изцелява болните. „Ние не можем да сторим това, но можем да пуснем DMS за Ради на номер 17 777, призова той.

Особено емоционален момент за семейството на Ради и за него бе като целият му клас се качи на сцената. Децата подариха цветя  и му пожелаха от сърце да оздравее.
Нотариус Дешка Рачевац и Явор от сдружението „С вяра в доброто“ отвориха урната с пари и дарения. Нотариус Рачевац, оповести,  че набраната сума за по-малко от два часа е 1414 лева. В следващите 20 минути обаче постъпиха още над 100 лева и сумата се увеличи до 1537 лева.  Парите ще бъдат внесени днес по сметката на Ради от неговата майка и ще бъде изготвен протокол. Светла Цанева сподели,  че ще отиде и на поклонението на Деси Ганева в Горна Оряховица.

За кампанията продължават да се събират смс-и на номер 17 777 с текст DMS RADI.
Банковата сметка за дарение на Ради е:
ЦКБ АД клон Велико Търново
BIC: CECBBGSF
IBAN: BG61 CECB 9790 40B7 4326 00
Радослав Борисов Борисов

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов