Няма поголовна сеч в родните гори, според горски експерт

Мисия

02-05-2016, 11:40

Снимка:

личен архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Частно горско предприятие ще залесява територии с европейско финансиране

В сайта на ИАГ лесно може да се направи справка за всяко сечище, а горите у нас дори се увеличават, обяснява Цветомил Стефанов от „Форест и Ко“

Цветомил Стефанов е управител на най-голямото в региона частно горско предприятие, стопанисващо над 1400 хектара гори. По образование Стефанов е финансист и магистър по публична администрация, но 17 години от своя професионален стаж е посветил на българската гора.

Цветомил Стефанов е учредител на Северноцентралното държавно предприятие, което бе създадено през 2011 г. и което се грижи за държавните горски територии на 5 области. В продължение на година Стефанов бе член на УС на предприятието. От 2012 до днес  той развива частното дружество „Форест и Ко“

- Г-н Стефанов, обръщаме се към Вас като към човек с опит, при това и в държавния, и в частния горски сектор, за да коментирате някои актуални въпроси като темата за сечта. Кажете, защо поголовно се сече в българската гора?

- През последните години, с приемането на новия Закон за горите от 2011г., се даде възможност на всички собственици да извлекат дивиденти  от собствените си горски територии. Да уточня, че собствеността на горските територии във Великотърновска и Габровска област е 47% частни, общински, манастирски и училищни, а 53 на сто – държавни. В годините бяхме свикнали да виждаме само Държавните горски стопанства да добиват и товарят дървесина. Представете си картинката при днешната конфигурация и при задействана тази разнородна горска собственост. Примерно на територията на Великотърновска област колко дървесина, според Вас, ще се появи на пазара? Частникът добива, общините добиват, манастирите добиват.. Започналата експлоатацията едновременно на различните видове собственост, с добавка към това и нанесените щети от тежкия сняг, паднал през октомври 2011г., създадоха впечатление за поголовна и масова сеч! Не само, че това не е така, но дори напротив - в национален мащаб имаме прираст, тоест горските територии у нас са се увеличили!

- Има ли, все пак опасност да унищожим горите си?

- Категорично не! За всеки един имот горска територия се изработва горски план-програма, в който се посочват насоки за развитие и стопанисване на тази конкретна горска територия! Горскостопанският план-програма се изработва само от лицензирани инженери лесовъди. Тези програми подлежат на съгласуване с РИОСВ за екологични норми и с Регионалните дирекции по горите /РДГ/, съгласно Закона за горите. Прието е да се изготвят за срок от 10 години, а в повечето случаи се цели естественото превръщане на т.нар. издънкови гори в семенни.

- Как се вади разрешително за сеч и може ли хората да познаят дали се сече законно или не?

- След изработката на Горскостопанската програма и одобрението й от РДГ се извършва  маркирация на терен, замерват се и подробно се описват подлежащите за сеч дървета. Изготвя се асортиментна ведомост, която е неразделна част от досието за всеки един горски  имот. Документът, с който се разрешава  сечта се нарича позволително за сеч. То се издава от правоимащи лица, лицензирани инженери по чл.235 от ЗГ. От известно време Изпълнителната агенция по горите публикува на страницата си всички издадени позволителни  по населени места и землища, и хората лесно могат да проверят, ако проявяват интерес. След като се вкара номера на имота горска територия и населеното място, се разбира веднага кой сече, каква сеч се извършва и докога е срокът на позволителното за сеч.

- Защо тогава този сектор е толкова примамлив за непозволени дейности и защо бе допуснато да се зароди т.нар. „дървена мафия“

- Корупционни практики има навсякъде, аз лично смятам че понятието” дървена мафия” е пресилено. Набезите, или както казвате непозволени действия са най-вече от хора с нисък социален статус, както и предимно от ромското население. Една от причините е тромавото законодателство и липсата на ефективен механизъм  за събиране на наложените парични санкции на нарушителите.

- Вие или Ваши служители ставали ли сте свидетели и подавали ли сте сигнали за незаконна сеч?

- Тук е мястото да се отбележи, че масови прояви на незаконна сеч на територията на РДГ-В. Търново няма. Ако видим и открием нередности съставяме констативни протоколи и естествено уведомяваме компетентните органи. ЧГП „ФОРЕСТ и КО“ има за цел да отстрани, до колкото е възможно, порочните практики и да наложи други такива добри, с които да се затвърди като лидер в региона с най много устроени горски територии и най-голям брой частни горевладелци, използващи услугите  на предприятието

- Вие стопанисвате забележително много гори. Какво ще рече „стопанисване“ на горски територии?

- Това е широкообхватно понятие. Най-общо - ефективен контрол по ползването и опазването на  горските територии. Всяко едно действие на служителите, свързани с гората, трябва да бъде насочено в посока за по-добро й състояние!

Има някои неща, които биха подобрили неимоверно много стопанисването на българската гора. Например подобряване и опазване на съществуващата горска и общинска пътна инфраструктура и изграждането на нова такава; разширяване на европейските програми в програмния период 2014 -  2020г. в сферата на горския сектор за  частните горевладелци; насърчаване на доброволната поземлена комасация; едроплощно арендуване на горските територии, собственост на физически и юридически лица на териториален принцип /землище на населено място или част от него/, подобно на арендуването на земеделските земи.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов