Вандали за пореден път атакуваха с катран и боя детска спортна площадка /снимки/

Спорт

04-05-2016, 08:37

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вълна от гняв заради съсипаното игрище

Неизвестни все още вандали за пореден път съсипаха скъпа настилка и седалки на новопостроено и отворено за игра спортно съоръжение в кв. „Колю Фичето” във Велико Търново. Това е трета или четвърта атака срещу съоръженията, които струват стотици левове и са изградени по проект, за да могат децата от квартала и от града да играят баскетбол и да карат скейтборд. Протестите започнаха още преди изграждането, когато живущи от съседния блок събраха подписка, защото детският глъч щял да им пречи. След като общината не премести съоръжението, тъй като проектът е с евросредства и промени не могат да се осъществяват, започнаха вандалщините. Скъпата омекотена настилка беше заливана с блажна боя, а съоръженията за скейтборд осъмнаха изтърбушени. През изминалите празнични дни площадката, на която децата толкова се зарадваха, пак беше атакувана.

„Реших да посетя новото баскетболно игрище в кв. „Колю Фичето” във В. Търново. Подочух през последните дни, че игрището не е само място за подхвърляне на топка, а има и детски люлки, пързалки и т.н. Викам си – аз ще помятам топка, малката ще поиграе – идеално. Евала на общината за поредната паркова атракция.
Да, ама на мястото ни очакваше грозна изненада. Имаше 5-6 деца, които видимо не се занимаваха със спорт, а се тюхкаха и кършеха ръце. Попитах ги с почуда какво е станало и защо е обезлюдено съоръжението, естествено.
„Някой отново е залял настилката с някаква гадост нощес” – каза с яд в гласа едно от момчетата – „скъсаха го това игрище!”
А игрището наистина приличаше на бойно поле. Някой умело бе разпръснал бяла боя по новата ( и адски скъпа) настилка. Една от скейтбордните рампи също се бе сдобила с половин метрова дупка. А като за капак неизвестния среднощен вандал си бе направил труда да разсипе пресен катран по цялата площадка, седалки и мрежи! И дори беше зарязал шишетата с черната субстанция до входа на игрището, сякаш за да се надсмее на децата, общината и закона, като цяло. Децата се повъртяха и отидоха на игрището на училище „Славейков”, за да играят там. Един възрастен господин сподели, че е довел 6- годишният си внук, за да го научи да хвърля топка. Били я купили вчера от Мола, но тъй като тя бързо се полепи с катран, се отказаха и се прибраха в къщи. Аз също оцапах с катран баскетболната топка и детето и се прибрах в апартамента.
Честито, господин Вандал 1:0 за Вас. А може би 2:0, ако броим дупката в рампата и бялата боя. Когато бях малък ( а това беше по това нареченото „бай Тошово време”), почти пред всеки блок имаше площадка. И на тази площадка имаше ДЕЦА, който викаха, скачаха, смееха се, топаха топки, камъни и каквото им попадне и правеха бели. И никой възрастен не се е осмелявал да троши съоръженията за игра, защото децата вдигат шум, защото има кофти ден или просто защото е тъпак. На хората им беше ясно, че децата са бъдещето и, че спортът е нещото, което крепи това бъдеще. Защото голяма част от възрастните бяха правили люлки и площадки като бригадири или не зная какво точно там и ценяха собствения си труд.
И какво стана? Някакъв среднощен псевдогерой е решил да пречи на децата? Да се обявява с катранени позиви срещу спорта? Решил е, че ще троши общинска собственост, както си иска и няма да има последици? Не мога да повярвам, че това е възможно. Силно се надявам, че след като този пост определено не е анонимен,прокуратурата ще направи нужното и ще намери вандала, който си позволява да разрушава общинската собственост и детските игри. А дотогава – не спирайте да спортувате – както на игрището в кв. „Триъгълника”, така и навсякъде, където си поискате!” – пише в поста си в социалните мрежи Димитър Стефанов, чието дете, а и той лично са станали потърпевши от вандалщината на някой живущ в близост до игрището.

Остро реагираха и от ръководството на ОП „Спортни имоти и прояви”, на чието стопанисване е дадено игрището. „За пореден път атакуваха баскетболното игрище на ул. "Илия Янулов" във В. Търново. И за пореден път никой не е чул или видял нещо. За това как се съсипва площадка,  направена за децата на В. Търново. От хора, на които детският смях и игри пречат. Пречат да живеят спокойно, затворени в домовете си, вероятно техните крепости. Утре ще почистим игрището, колкото можем. И ще го отворим отново. В очакване на следващата акция на БЕЗНАКАЗАНИТЕ. Засега!” – реагираха от предприятието.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов