Приютът за бездомници в Горна Оряховица чака оценка

Мисия

06-05-2016, 11:26

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Първите проекти от Инвестиционната програма са в Междинното звено

Първите две проектни предложения от Инвестиционната програма вече са депозирани за оценка в Междинното звено на Община Горна Оряховица. Това са проектите „Изграждане на приют в Горна Оряховица” и „Подобряване на образователната среда в Горна Оряховица”. Междинното звено функционира в рамките на общинска администрация и оценява проектите по приоритетна ос 1 на ОП „Региони в растеж” 2014-2020, включени в Инвестиционната програма.

Първото проектно предложение включва изграждане на приют за бездомни лица с капацитет 15 места. Предвидено е също обзавеждане и оборудване на сградата. Стойността на проектното предложение възлиза на 745 778 лв. От тях 722 641 лв. ще бъдат осигурени от Европейския фонд за регионално развитие по ОП „Региони в растеж” 2014-2020, а 23 137 лв. е собствения принос на Община Горна Оряховица.

Проектното предложение за подобряване на образователната среда включва основни ремонти на сградите на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, ЦДГ „Бодра смяна” и ОДЗ „Елена Грънчарова” и въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Материалната база в училището и двете детски градини е остаряла и силно амортизирана. От създаването им, в обектите не е правен основен ремонт, а само частични ремонтни дейности със собствени средства. Дейностите по проекта сега включват цялостно обновяване на сградите на училището и детските градини и облагородяване на дворните пространства. По проекта ще се финансира закупуване и доставка на най-необходимото обзавеждане и оборудване. Стойността на проектното предложение възлиза на 2 925 837 лв. От тях 2 909 132 лв. ще бъдат осигурени от ОП „Региони в растеж” 2014-2020, а 16 705 лв. ще бъде собствения принос на Общината.

Проектните предложения вече са депозирани в Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН), а техническата документация по проектите е подадена за оценка в Междинното звено. След одобрението им и сключването на договор за безвъзмездна помощ с Управляващия орган на ОП „Региони в растеж” ще започне изпълнение на проектите.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов