Д-р Даниела Андреева и проф. Михаил Харалампиев отбелязаха 180 г. храм „Света Ирина“

Мисия

06-05-2016, 13:00

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Съветниците от ГЕРБ почетоха храмовия празник на Хотница

Общинските съветници от групата на ГЕРБ – В. Търново д-р Даниела Андреева и проф. Михаил Харалампиев бяха специални гости на тържествата по повод празника на църквата „Света Ирина“ в село Хотница, който се отбелязва на 5 май. Двамата бяха топло посрещнати от местните жители, заедно с които отбелязаха 180-та годишнина от построяването на уникалния вкопан храм. Отслужена бе празнична литургия, раздаден бе курбан за здраве, дарен от кмета Десислав Йорданов. Специален поздрав за празника бяха атрактивни фолклорни изпълнения от няколко гостуващи формации и разбира се - от Хотнишките баби.

Програмата в празничния 5 май, осигурена от кмета Десислав Йорданов, включваше и младежка дискотека, а сутринта денят започна с тържествен ритуал по издигане на българския трибагреник и знамето на село Хотница. Върху местния флаг, който през 2011 г. бе осветен от Великотърновския Митрополит Григорий, е извезано Хотнишкото съкровище – една от най-старите златни находки.

Вкопаният вековен храм „Света Ирина“, който буквално се рушеше, бе възстановен преди около 5 години със 116 хиляди лева от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Средствата бяха отпуснати в първия мандат на ГЕРБ, с личното съдействие на Цветан Цветанов. Реновираната църква бе осветена през 2012 г., а Цветанов, който тогава присъства на празника, обеща съдействие на кмета Десислав Йорданов и за изграждането на ограда около „Света Ирина“. Скоро оградата стана факт, а ГЕРБ подари и църковната утвар в храма.

В момента трима от членовете на най-голямата група във Великотърновския общински съвет са лично свързани с Хотница. Това са стоматологът д-р Даниела Андреева, дизайнерът Атанас Парушев и един от най-младите съветници Жельо Желев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов