Областният управител уважи храмовия празник на с. Велчево

Мисия

06-05-2016, 14:37

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заедно с кметския наместник поднесоха цветя в памет на 11 загинали

Областният управител проф. д. ик. н. Пенчо Пенчев днес присъства на празничното отбелязване на Гергьовден в село Велчево. Заедно с Мустан Юсменов, кметски наместник на селото, поднесоха цветя на паметната плоча монтирана на фасадата на народно читалище "Светлина-1892". Тя е поставено там в памет на 11 загинали в Балканската, Първата световна война, Междусъюзническата и Втората световна война. 
В храм "Св. Георги" беше отслужена тържествена Света Литургия от отец Илия, а на гостите беше раздаден и курбан за здраве, както повелява традицията.  Село Велчево е разположено в предбалканската котловина на 15 км югоизточно от Велико Търново. Землището му държи вододела на реките Белица и Дрента. Съседни села на с. Велчево са c. Плаково, c. Пчелище, c. Присово и гр. Килифарево. Велчево съществува от 1700 година под името „Феда бей”. След опожаряването на с. Киселчово, намиращо се в завоите на р. Елица, част от населението се заселва около федабеевия чифлик – вакъф, който е бил собственост на майката султанка. С това име селото съществува до 1893 г., когато Цар Фердинанд и Мария Луиза минават през него. В чест на височайшата особа е прекръстено на с. Марийно. От 1951 г. носи името на Велчо Атанасов Джамджията, организатор на Велчовата завера.
Организатори на честването бяха община Велико Търново, Сдружение „Св. Георги-село Велчево”, Църковно настоятелство и Читалищното настоятелство към НЧ „Светлина – 1892”. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов