Две малки мечета намериха край Тодювци

Мисия

06-05-2016, 15:41

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Женската кафява мечка ражда своите малки по време на зимния си сън

На 600 метра от еленското село Тодювци, встрани от пътя за Дрента, намериха две малки мечета. Навръх Великден посред бял ден Пенка Петрова и дъщеря й Стефка решили да се разходят до близката гора, тъй като и манатарката, и пачият крак вече надигат чадърчета на местата на припек в Еленския балкан.

Току-що влезли в гората, жените дочули силно пращене на клони. Не съзрели животно, но си помислили, че може да е я сърна, я диво прасе. Озъртайки се за някое жълтурче под шубраците, ненадейно пред тях изскочила малка черна топка и хукнала към пътя. Едва отърсили се от уплахата, съвсем наблизо, сгушено под клонака, видели другото мече. Успели да му направят снимка с мобилния телефон и побързали да се върнат в селото, че току-виж ги подгонила мама Мецана.

През месец септември миналата година в този район мечка изскочи насред пътя за Дрента и силно изненада четирима мъже, които пътуваха с автомобил за града. Възможно е същата баба Меца да се е сдобила с поколение и вече да го разхожда сред природата.

Женската кафява мечка ражда своите малки по време на зимния си сън. През пролетта мечетата вече са пораснали и могат да се хранят сами, но стоят неотлъчно до майка си в продължение на две години.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов