Домашни помощници и лични асистенти ще помагат на хора в нужда в Елена

Мисия

08-05-2016, 06:53

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Общината създава интегриран Център за социални услуги с европейско финансиране

В Община Елена беше представен проект „Община Елена с грижа и подкрепа за независим живот“, финансиран по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси - 2014-2020г. Насочен е към хората с увреждания и техните семейства, както и към лицата на възраст над 65 години с ограничени възможности за самообслужване. Общата сума на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 482 449.24 лв, като община Елена не влага собствени средства. Продължителността на проекта е 19 месеца - до 30.09.2017.

Предвижда се създаване на интегриран Център за предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда. Проектът надгражда  постигнатите в Община Елена добри резултати по ОПРЧР при предходния програмен период, като осигурява по-широк обхват и спектър на дейностите, в посока предоставяне на интегрирани социално-здравни услуги. Те ще се предоставят според конкретната потребност на съответния потребител, чрез децентрализирано предоставяне на почасови услуги на общинско ниво.

Благодарение на този проект, 53 лични асистенти,  7 домашни помощници, медицинска сестра и психолог ще са в услуга на хората в неравностойно положение в Община Елена. От услугите на този персонал ще могат да се възползват общо 109 нуждаещи се - хора с увреждания, или възрастни, на които е невъзможно да се самообслужват. Потребителите на новия център ще получат равен достъп до здравни, социални и други услуги. Работата с всеки един от хората ще бъде в зависимост от изготвеният му индивидуален план.

Един домашен помощник, предоставящ услуги по проекта, ще обслужва 8 лица по график, или 56 лица ще се възползват от услугата домашен помощник. 53 лични асистенти ще осъществяват полагането на постоянни грижи за дете или възрастен с трайно увреждане, или тежко болен, за задоволяване на ежедневните им потребности.  Всеки човек с  увреждане, съобразно нуждите си, ще може да ползва различни услуги според необходимостта и вида помощ. Целта е да се осигури на  нуждаещите се достъп до дългосрочна здравно-социална грижа. На потребителите на услугите ще се оказва и психологическа подкрепа от наетия по проекта психолог.

Проектът цели още намаляване риска от зависимост от институционален тип грижи на хората в неравностойно положение, ккато и подобряване качеството на живот при тях, а също преодоляване на последиците от социалното изключване и бедност.

Освен, че начинанието ще развие нова форма на почасови социални услуги в община Елена, то ще осигури трудова заетост на безработни лица в трудоспособна възраст – става дума за персонала на Центъра.

По проекта се предвижда текущ ремонт, обзавеждане и оборудване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда, в т.ч. подкрепящи интегрирани междусекторни услуги. Този ремонт вече бе извършен и помещенията за персонала са факт. В обновяването са вложени 3 959, 46 лева. Обособени са три помещения и санитарен възел, в сграда публична общинска собственост, намираща се в град Елена, ул. "Й. Й. Брадати" № 36.

За ефективното функциониране на Центъра, трите помещения се обособиха в стая за управленския персонал, стая за медицинската сестра и психолога, стая за личните асистенти и домашните помощници, която ще се ползва за обучения групови супервизии, мотивационна и психологическа подкрепа. Наетите лични асистенти и домашни помощници преминаха  въвеждащо обучение по проекта. С напредването на проекта те ще преминат и надграждащо обучение. Персоналът започна работа от 8 април т.г.

 Демографската картина за страната е неблагоприятна, населението е застаряващо и община Елена следва тенденцията в страната. Проектът е от особена полза за постигане на независимост и социална интеграция за възрастните и хората с увреждания, поради което той е особено навременен и полезен!

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов