Рекордните 300 участници белязаха „Звукът на времето”

Животът

09-05-2016, 13:09

Снимка:

община велико търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ангел Ялъчков спечели Гран при при инструменталистите

Вокална група „Детски смях” от Монтана и пианистът Ангел Ялъчков спечелиха Гран при на третото издание на Международния концерт за вокална и инструментална музика „Звукът на времето” във Велико Търново. Гала концертът и награждаването се проведoха вчера в препълнената зала на Общинския детски комплекс. Директорът на музикалния конкурс и председател на сдружение „Елита” Петя Василева, което организира форума, връчи десетки награди, плакети и медали на талантливите млади изпълнители от разделите „Вокална музика” и „Инструменталисти”. С награди бяха удостоени както вокални формации, дуети и триа, така и солови изпълнители. Първи места в различните възрастови категории в раздел „Вокал”: дует „Сребърни звънчета” , Варна, детска вокална формация”Омайниче-ранопойчета”, Пловдив,”Дряновойсис” , Дряново, Лилия Ташкова от Пловдив, Сесил Сабри от Търговище, Славея Иванова от Шумен и Рая Милчева от Търговище.
В раздел „Инструменталисти” призьорите са: група клавишни инструменти: Теодора Даскалова, пиано от Велико Търново, Йоана Георгиева, пиано също от Велико Търново, Александър Маринов, от акордеон гр. Пловдив. Първите места в раздела струнни инструменти спечелиха Славина Тенева от Благоевград с изпълненията на цигулка, Dimitris Anastasiadis, бузуки, Гърция, Велизар Гичев и Петър Терзиев първо място камерни инструментални формации.

В гала концерта взеха участие лауреатите на конкурса. Публиката избухна в аплодисменти по време на изпълнението на сиртакито „Танцът на Зорба” на дуета Димитрис Анастиадис, Гърция и Орестис Стилиянидис, Кипър. Велизар Гичев и Петър Терзиев впечатлиха зрителите с изпълнението си на песента „Хотел Калфорния” на класическа китара. Пред публиката се изявиха още Славея Иванова от Шумен, Лорена Гембасу от Румъния и Лорена Корич от Хърватска с нежната песен „Ружица”. За победители в раздел „Вокална музика”, журито категорично класира вокална група "Детски смях" при ОДК "Ние, врабчетата" в Монтана. Наградата - статуетка и 500 лв., бе връчена от Станислав Стоянов от Ротари клуб във Велико Търново. Формацията изпълни отново госпъла „Oh happy day”, с който се състезава в конкурсната програма. „Това е третата поред Гран при, която получаваме за тази година, сподели музикалният ръководител на ВГ„Детски смях” Миглена Георгиева. Идва след успеха ни на конкурсите „Орфеева дарба” в София и на „Нова музика” в Горна Оряховица. Много сме щастливи, с този състав работим и се развиваме заедно от 2010 година, допълни Георгиева. Талантливата формация от Монтана досега е печелила на музикални конкурси в страната само първи награди и Гран при. Гран при в раздел „Инструменталн музика” взе Ангел  Ялъчков, пиано. Статуетката и 500 лв. на младия пианист връчи заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Ялъчков бе избран за фаворит от журито с изпълненията си на пиесите Соната №18 , 1-ва част от Йозеф Хайдн и „Румънски народни танци” от Бела Барток.
Наградният фонд на конкурса бе в размер на 3 500 лева, осигурени изцяло от спонсори, сподели директорът на конкурса Петя Василева, която отново благодари от сцената на всички фирми и организации, подкрепящи детските музикални таланти. В третото издание на двудневния форум взеха участие рекорден брой деца и младежи - 300. Участваха формации, дуети и триа не само от България, но и от Румъния, Хърватска, Гърция, Кипър, Италия, Русия. Председател на журито на раздел „Вокална музика” бе звездата на българската естрада Мими Иванова, а инструменталистите бяха селектирани от жури, оглавявано от проф. Лилия Наумова. „Участвам в журита на много музикални конкурси и с радост откривам, че с всяка година децата израстват в тях, коментира Мими Иванова. Идва нова генерция от много талантливи деца в категорията от 6 до 9 години, които пеят невероятно за възрастта си! Смятам,че става въпрос за явление и за ново, страхотно поколение и можем да сме спокойни за развитието на българското музикално изкуство!

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов