Елена вече има киберскаутски отряд

Мисия

10-05-2016, 09:48

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Децата обсъдиха опасностите в интернет

Тридесет петокласници от СОУ „Иван Момчилов“ станаха поредният отряд киберскаути на Центъра за безопасен интернет. Националният  център за безопасен интернет и Националната мрежа за децата проведе  обучение на учениците от СОУ и те бяха сертифицирани като киберскаути. Обучителната програма „Киберскаут“ се организира за втора поредна година съвместно с „Теленор България” и в страната вече са създадени отряди в седем града.

По време на обучението учениците обсъдиха основните опасности за децата в интернет и начините за справяне с тях. Разисквани бяха проблеми, като разпознаването на непознат нов приятел в интернет, опасността от влизане в контакт с педофил, търсенето на популярност в социалните мрежи чрез рисково поведение. Обсъдени бяха и начините, по които човек се учи. Освен от интернет, от учебници, от учители и от родители децата споделиха, че често се учат и от своите връстници. В това отношение тяхната роля на киберскаути е от голямо значение – киберскаутът е момче или момиче, което може да даде съвет на свой приятел или приятелка при сблъскване с проблем онлайн.

След завършването на обучението новият отряд киберскаути има два месеца, за да подготви и проведе дейност, свързана с безопасността в интернет, за да предаде своите знания и умения на други свои връстници. Те ще се състезават с още 5 отряда за първите три места за най-добра инициатива, подготвена и проведена от групите киберскаути в страната.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов