ВТУ за пръв път ще има рrofessor emeritus

Велико Търново Лайф

10-05-2016, 10:29

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Първият носител на почетното звание е проф. Пенка Радева

За първи път Великотърновският университет присъжда званието „емеритус професор на ВТУ (рrofessor emeritus)“. Първият носител е проф. д-р Пенка Георгиева Радева, а връчването ще се състои утре, когато е патронния празник на вуза. На основание Статута на наградната система, символите, ритуалите и празниците на Великотърновския университет с решение от 14 декември 2015 г. Академичният съвет реши да присъди званието на проф. във връзка с излизането й в пенсия. Проф. Радева работи в катедра „Съвременен български език“ от 3 януари 1972 г. до пенсионирането й. Цялото професионално развитие на проф. Пенка Радева е свързано с катедра „Съвременен български език“.

Проф. Радева има забележително присъствие в обществената и административната дейност на Факултета и Университета. Заемала е длъжността зам.-декан на Филологическия факултет, била е член на Академичния съвет, на Факултетския и Научния съвет, дългогодишен председател на Атестационната комисия на факултета, председател на факултетския синдикат, главен редактор на списание „Проглас“.

Авторка на множество трудове – книги, учебници, речници, статии и др.

Почетен сребърен медал утре ще получи доц. д-р Любка Стоичкова Димитрова за продължителната неуморна дейност като преподавател и изследовател и във връзка с нейното пенсиониране. Доц. Стоичкова работи във Великотърновския университет от 1972 г., а в катедра „Съвременен български език“ – от 1974 г. до пенсионирането й на 16 ноември 2015 г.

Доц. Любка Стоичкова е била лектор по български език в Лвовския национален университет „Иван Франко“ (Украйна), Одеския национален университет, Тверския държавен университет (Русия), Башкирския държавен университет (Уфа). Особено плодотворна е нейната дейност за утвърждаването и развитието на българистиката в академичните и учебните институции в Бесарабия, за подготовката на специалисти сред етническите българи в Украйна и Молдова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов