Писателят Георги Мишев стана шестият носител на наградата „Стоян Михайловски”

Мисия

16-05-2016, 08:50

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът на Елена връчи на големия белетрист почетния знак

Големият белетрист и кинодраматург Георги Мишев е шестият носител на литературната награда. Тази година тя е посветена на 160-годишнината от рождението на бележития еленчанин Стоян Михайловски. Отличието се присъжда за безспорни постижения на писатели или публицисти в областта на сатирата, философско-морализаторската и религиозна поезия и проза.

Почетният знак бе връчен на Георги Мишев от кмета инж. Дилян Млъзев. Решението на Общинския съвет за присъждането на наградата прочете неговият председател Стоян Златев.

„Без никакво съмнение високоморалната проза, безкомпромисна и непримирима към недъзите на обществото, правят Георги Мишев, достоен за тази награда и за името на великия еленски сатирик. Това по безспорен начин го доказа и последното му засега произведение – мемоарната книга „Мир на страха ни”. Тя представлява ярко и безкомпромисно свидетелство за живота на българите през цялото време, някои го наричат „безвремие”, на комунистическото управление – каза в представянето на новия носител на почетния знак писателят Константин Терзиев, негов приятел и съмишленик.

Георги Мишев благодари за голямото признание от еленчани, които го удостояват в ден, в който славим солунските братя. „Да бъдат вечни „десниците им святи”, изрече един възторжен еленчанин – вашият съгражданин, поет от първата редица на българската литература, мислител, сатирик и европеец – Стоян Михайловски. След време ще напише в химна за първоучителите: „Напред, народността не чезне, там, дето знаньето живей…”. Случайни ли са тези думи? Няма в тях дрънчене на оръжие, няма единение чрез сила, призиви за нови територии или омраза към съседи. Има зов за просвета, за знание и книжовност – тези святи думи, без които няма светли бъднини.

Не е необходимо да сме много интелигентни, добре е да не сме глупави и лениви, да четем литературното наследство на Стоян Михайловски и да помним неговите заръки” – подчерта Георги Мишев.

След тържеството той участва в поднасянето на венец пред паметника на лютия сатирик в родния му град.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов