160 години отбеляза Първото българско читалище

Мисия

16-05-2016, 09:59

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Библиотеката в Старата столица дари книги за 2 000 лв.

Първото българско читалище, основано на 30 януари 1856 година в Свищов, тържествено отпразнува своята 160 годишнина. Събитието е включено в националната програма за честване на 160 години общонародно читалищно дело, провеждана под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Председател на Националния комитет за честванията на годишнината е министърът на културата Вежди Рашидов.
Тържеството в Свищов започна с дефиле от пл. „Свобода” до къщата на Димитър Начович, където е учредено Първото българско читалище. Пред паметната плоча там бяха поднесени цветя в знак на признателност към делото на първооснователите. Цветя бяха поднесени и на паметника на проф. Иван Шишманов – първият председател на учредения през 1911 година Съюз на народните читалища (СНЧ).
Празникът продължи в читалищния салон с тържествен концерт. Началото му поставиха Струнният оркестър на Държавна опера – Русе и ПБХ „Янко Мустаков” с изпълнение на Химн на Св. Св. Кирил и Методий и Химн на Народните будители. Сред гостите на тържествения концерт бяха Генчо Генчев – кмет на Община Свищов и председател на Юбилейния комитет за честване на 160 години Първо българско читалище – Свищов, Иван Иванов – зам.-председател на 43-то Народно събрание, д-р Кристиян Кирилов – председател на Общински съвет – Свищов и общински съветници, доц. Иван Марчевски – ректор на СА „Д. А. Ценов”, Николай Дойнов – председател на СНЧ и членове на Върховния читалищен съвет на СНЧ, Анелия Димитрова и Бедри Алиев – зам.-кметове на Община Свищов, проф. Марияна Божинова и проф. Георги Иванов – зам.-ректори на СА „Д. А. Ценов”, Любомира Петрова – секретар на Община Свищов, Росен Маринов – директор дирекция „Култура и културно наследство”, Румяна Кузева – началник отдел „Образование”, Анита Тарасевич – гл. редактор на „Читалищен вестник”, почетни граждани на Свищов и почетни членове на Читалището, председатели и секретари на читалища от Свищовска община, председатели и секретари на Читалището от различни негови периоди, бивши читалищни служители. По повод годишнината бяха получени поздравителни адреси, сред които от Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България, Вежди Рашидов – министър на културата, Мариана Бояджиева – народен представител в народното събрание, проф. Пенчо Пенчев – областен управител на Великотърновска област, проф. д. ик. н. Стоян Денчев – ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии и почетен председател на СНЧ. От сцената на Читалището своето приветствие поднесе кметът на община Свищов Генчо Генчев, който отличи Първото българско читалище по повод 160 годишнината със специален почетен плакет на Община Свищов. Председателят на СНЧ Николай Дойнов съобщи за решение на Върховния читалищен съвет за удостояване на Пламен Александров – председател на Свищовското читалище, със званието „Заслужил читалищен деятел” за изключителния му принос към развитието на общонародното читалищно дело. За принос в развитието на читалищното дело с медал на СНЧ беше удостоена Геновева Танчовска – секретар на Читалището. Членовете на читалищното Настоятелство проф. Георги Иванов, Даниела Братова, Маргарита Дончева, Мирослав Първанов, д-р Нина Стоянова, доц. Стефан Симеонов, Стефан Андреев и Таня Ликова бяха отличени от Николай Дойнов с медал за активна читалищна дейност.
Във връзка със 160 годишнината, от Свищовското читалище бяха подготвени паметни плакети, които се връчиха на Община Свищов, СА „Д. А. Ценов” и СНЧ. Тържествената част от празничната програма продължи с връчване на специалния знак за почетен член на Читалището на доц. Юлия Николова за дългогодишната ѝ научна, изследователска и краеведска работа, както и за нейната отдаденост към Свищовското читалище. Удостояването със званието е по решение на Общото събрание на Читалището и е във връзка с неговата годишнина.
Тържествената вечер продължи с концерт на Струнния оркестър на Държавна опера – Русе, Йосиф Радионов – цигулка и виола, Зорница Радионова – пиано, Светлана Анчева – обой, Пламен Бейков – бас, диригент – Владимир Бошнаков. В края на концерта Николай Дойнов съобщи, че е натоварен от Росен Плевнелиев да връчи от негово име Почетен знак на Президента на Република България на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” по повод 160 годишнината от основаването му и значимия принос към българската просвета и духовна дейност.
Събитията в Свищов по повод 160 годишнината от основаването на първото българско читалище продължиха и в следващите два дни с Национална кръгла маса „Библиотеките на бъдещето”, организирана от СНЧ, Община Свищов и Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” и Фондация „Национална Читалищна мрежа”. С доклади участваха преподаватели и докторанти от Университета по библиотекознание и информационни технологии в София, доц. д-р Венцислав Велев – началник на отдел „Регионални дейности” в Министерство на културата, Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков” – В. Търново, както и библиотекарите при Свищовското читалище Веселина Спасова и Маргарита Колева. В рамките на Националната кръгла маса д-р Иван Александров – директор на Регионалната библиотека във В. Търново, отправи поздрав към читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” по повод неговата 160 годишнина и обяви дарение от 160 книги от различни автори на обща стойност 1 999,50 лв.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)