Горнооряховският Театър 220 спечели първа награда в Драганово

Велико Търново Лайф

17-05-2016, 08:34

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

20 спектакъла се конкурираха в Националния преглед на селските читалищни театри

Момчетата и момичетата от Театър 220 към ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” спечелиха първата награда за спектакъл от VІ Национален преглед на селските любителски читалищни театри, домакин на който беше Драганово.
В конкурсната програма на театралния форум се конкурираха 20 спектакъла. Постановките бяха оценявани от жури с председател театроведът Гергана Пирозова и членове режисьорът Юри Статков и акторът Любомир Бъчваров.
Театър 220 спечели журито с „Хотел между тоя и оня свят” от Ерик Еманюел Шмит, постановка на Рена Дранкюлева.
Втора награда получи пиесата „Видовден” от Васил Василев на театралния колектив при НЧ „Развитие 1898” – Орешак, Троянско. Третият отличен спектакъл е „Скаклци” от Ст. Л. Костов на НЧ „Иван Вазов 1893” – Първомайци, постановка на Милен Иванов.
Специалната награда на Община Горна Оряховица отпътува за бургаския квартал Банево. Театралната трупа на НЧ „Христо Ботев 1928” я спечели за представянето на „Полковникът и птиците” от Христо Бойчев, постановка на Станимир Карагьозов.
Специалната награда на Кметство Драганово бе присъдена на НЧ „Земеделец 1899” – Козаревец за Йовковата „Боряна”, поставена от Стефка Петрова.
Наградата за най-добър младежки спектакъл бе за колектива при НЧ „Христо Ботев 1894” от село Гостилица, Дряновска община, за „Принцът” от Станислава Ризова.
Домакините от Драганово участваха в прегледа извън състезателната програма за спектакли, но пък взеха първа награда за най-добра мъжка роля. Заслужи я Евгени Бочков за ролята на Иван Антонов в „Римска баня” на Станислав Стратиев.
Стефан Бочуков от Първомайци и Венелин Йорданов от Орешак са носители на втора и трета награда за главна мъжка роля.
За най-добра поддържаща мъжка роля бе отличен Бисер Христов за ролята на Велизар от пиесата „Вчерашни целувки” на НЧ „Развитие – 1904”, кв. Въбел, Търговище.
Награда за най-добър млад актьор получи Кристиян Славчев за ролята на Злата мащеха от пиесата „Принцът”, представена от трупата на Гостилица
Боряна Стамболиева от Банево взе първа награда за главна женска роля за Мата Хара от „Полковникът и птиците”.
Ивона Йотова от Козаревец и Руска Димитрова от Въбел са отличени с втора и трета награда за женска роля.
Отличието за поддържаща женска роля е за Галина Драголова от Орешак.
За най-добра млада актриса на прегледа бе обявена Мария Ламбова от Театър 220 за ролята на Лора от „Хотел между тоя и оня свят”.
Журито присъди и няколко поощрителни награди за спектакъл и актьорско майсторство.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов