Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева изнесе лекция пред търновски студенти

Животът

20-05-2016, 12:52

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева изнесе лекция пред студенти от Факултета по педагогика на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". "Правата на детето и системата за закрила в България" бе темата на срещата. 
Гостуването и лекцията се осъществиха след покана от заместник областния управител доц. д-р Любомира Попова, която е и преподавател в катедра "Педагогика", както и от проф.  д. н. Венка Петрова Кутева-Цветкова, декан на Педагогически факултет и проф.  д-р Галя Йорданова Бонева, заместник декан по учебната дейност във факултета.  Те посрещнаха и приветстваха г-жа Жечева, след което изслушаха презентацията и пред студенти и докторанти.
Г-жа Жечева разясни пред студентите  Стратегията на Съвета на Европа за правата на детето 2016 – 2021 г. и основните послания от Международната конференция за лансирането й, състояла се в началото на месеца в София. Приоритетните цели, които си поставя Стратегията от София, са равни възможности за всички деца, участие на всички деца, живот без насилие, адаптирано за деца правосъдие и правата на детето в цифровата среда.
Председателят на ДАЗД и студентите коментираха компетенциите, които е необходимо да имат бъдещите педагози, за да са конкурентоспособни на пазара на труда. Студентите и преподавателите се интересуваха от проблемите, които Държавната агенция за закрила на детето решава, и казусите пред които биха се изправили те в бъдещата си практика. Студентите се интересуваха от възможността да се включат в стажантски програми към ДАЗД. Г-жа Жечева обясни, че това е напълно възможно и всеки един от тях може да кандидатства за стаж при тях.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов