Възрожденска Елена празнува!

Велико Търново Лайф

21-05-2016, 05:14

Снимка:

Община Елена

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Освещаване на паметна плоча и награждаване на заслужили еленчани са сред акцентите в празничния 21 май

Освещаване на паметна плоча в местността "Самуилец" ще бъде един от акцентите в празника на град Елена, който традиционно се отбелязва на 21 май - Деня на Светите равноапостоли Константин и Елена.
Това съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Дилян Млъзев, кмет на балканския град. 
Той уточни, че черковището "Самуилец" е известно на старите еленчани и е свързано с една от легендите, обясняваща името на града. 
Легендата гласи, че там в годините на турското робство са намерили смъртта си девойката Елена и момъкът Самуил. До началото на 20 век на това място еленчани са отбелязвали църковните и традиционни празници, припомниха от общината. 
С решение на общинския съвет със званието "Почетен гражданин на Елена" ще бъдат отличени трима души. Краеведът Драган Драганов, общественикът Йордан Василев и диригентът Хараламби Попов.
С плакети ще бъдат наградени още трима заслужили еленчани- строителят Йордан Минчев, спортистът Николай Кисьов и писателката Красимира Зуркова. Тя е от Елена, но живее в Америка, нейната дебютна книга "Самодива" е издадена през миналата година в САЩ. Първото й представяне пред българска публика ще се състои в Елена от 17.30 часа в същия ден.
В края на празничния ден Елена ще се включи Европейската нощ на музеите. В малката църква "Св. Никола" към музейния комплекс "Даскалоливницата" ще бъдат изпълнени църковни и старинни еленски песнопения на живо.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов