Първи по рода си фестивал се провежда в Елена

Мисия

23-05-2016, 08:38

Снимка:

Община Елена

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Първият по рода си Фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ организират в Елена на 23 май. Изявата става възможна след одобрен проект по Малка грантова схема на Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, в който Община Елена е бенефициент в партньорство с Международна организация за демокрация и правата на човека, Осло, Норвегия. Стойността му е 92 000 евро, информира "24 часа".
В рамките на един фестивален ден Елена ще се превърне в пъстър център, в който културното наследство и съвременните изкуства ще си дадат среща: хип-хоп, модерен балет, графити, театрален етюд, работилници за занаяти. Ще бъдат изградени арт инсталации на два от мостовете в центъра на града, а в двора на първото класно училище, Даскалоливницата, под звуците на класическа музика, ще рисуват професионалисти и начинаещи. Отвореният за всички възрасти конкурс „Пъстър балкански свят” ще покаже изобилие от таланти в областта на танцовото, песенното, инструменталното и словесното изкуство. На централната улица ще могат да се видят съхранени от миналото занаяти, заедно със съвременни форми на приложното изкуство. „Жива изложба” е събитието, което ще се случва във фестивалния ден, но в село Майско, където с пресъздаване на обичаи, демонстрация на занаяти и богата художествена програма, ще може да се усети уникалността и универсалността едновременно на ромската култура и бит.
С реализацията си проектът Фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят” не само ще обогати Календара на културните събития в общината, но и ще даде поле за изява на талантливите млади еленчани в различни области на съвременното изкуство, смятат организаторите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов