„Апогеят на гетската цивилизация” гостува в Исторически музей – Горна Оряховица

Животът

24-05-2016, 06:37

Снимка:

Община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

На 26 май от 12.00 часа в Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде открита гостуващата експозиция „Апогеят на гетската цивилизация”. Изложбата е дело на Исторически музей – Исперих и представя един от деветте паметника на световното културно-историческо и природно наследство на ЮНЕСКО в България – Свещарската царска гробница.

         Паметникът е емблематичен за тракийската култура през елинистическата епоха и е един от най-посещаваните в страната – повече от 10 000 туристи и специалисти годишно. Обект е на множество научни и популярни публикации, познат е от филми и фоторепортажи. В повечето от тях с лека ръка се подминава факта, че Свещарската гробница не е единичен уникат, а част от огромен политически, религиозен и културен център, съществувал на територията на историко-археологическия резерват “Сборяново” през елинистическата епоха.

         Основната цел на „Апогеят на гетската цивилизация” е да представи Тракийската царска гробница при Свещари и обкръжаващият я гетски свят чрез археологически находки, графични реконструкции и постери. Изложбата ще предостави възможност на посетителите да се запознаят с бита и обредите на древните траки от проучваните обекти в „Сборяново“. Ще научат за тракийското златно съкровище, открито в могила от аристократичния Източен могилен некропол. В резервата се проучва и укрепената столица Хелис, откъдето владетелят Дромихайт е управлявал огромната територия на  тракийското племе Гети. Ще бъдат представени също така по-интересни обекти като тракийските светилища при извора на Демир баба теке и „Камен рид“.

         Експозицията ще бъде на разположение за посетителите на Горнооряховския музей от 26 май до 26 август 2016 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов