Генчо Генчев: Нека запазим родния си език чист и неопетнен

Животът

24-05-2016, 00:08

Снимка:

Община Свищов

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Празнично обръщение към творците и дейците на българската култура и образование, както и към своите съграждани, разпространи сметът на Свищов Генчо Генчев. В нео се казва:

Поздравявам ви с един от нашите най-светлите празници – Денят на българската просвета и култура, и на славянската писменост!

Ние, като народ, имаме основание да сме горди, защото святото дело на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий ни отрежда заслужено място сред останалите европейски народи. Трябва да ценим високо своята родова принадлежност, древните си корени и славните личности, блестящите творци и големи учени, чиито труд и постижения са принос не само за историята на България, но и на Европа.

Свищов е град с история, където любовта към духовността не затихва никога. Това е родното място на големи българи, чиито имена са записани в историята с главни букви, будители за знание и просвета, радетели за култура, които са оставили бележити образци на българското перо и изкуство. Любовта към родния край, силата на християнската вяра и стремежът за знания са оставили дълбоки следи в историята на Свищов. Не случайно е „Град на дарители“ и се гордее с повече от сто „първи неща“.

В деня на празника, на 24 май, нека да празнуваме и се радваме на свободата, че можем да общуваме на родния език. Нека го запазим чист и неопетнен. Вярвам, че България ще пребъде, ако поставим на висок пиедестал своята писменост, култура, наука и изкуство.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)