"Пъстър балкански свят" събра стотици в Елена

Мисия

25-05-2016, 19:31

Снимка:

Новини от Елена

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Партньори от Норвегия уважиха уникалното събитие във възрожденския град

Уникалният по рода си фестивал „Пъстър балкански свят“ събра в Елена млади и стари, еленчани и гости, танцьори, занаятчии, професионалисти и начинаещи. В чаршия на занаятите се превърна централната улица на възрожденското градче през почивните дни. В творчески работилници, пръснати из града пък, майстори учеха деца и възрастни на умения и сръчности.

В рамките на празника, новата сцена, монтирана на централния площад, бе подложена на сериозно изпитание от буйните танци, вихрили се през целия ден. Модулната сцена, оборудвана с озвучителна и осветителна техника, както и самият фестивал са финансирани по проект, защитен от общината по програма „Културно наследство и съвременни изкуства“ и финансиран с над 92 000 евро. Целта на кмета Дилян Млъзев и неговия екип е уникалното по рода си събитие да стане традиционно за културния живот на възрожденска Елена.

Фестивала откри кметът инж. Млъзев, а на събитието присъстваха и гости и от Норвегия. Проектът се реализира с партньорството на Международната организацията за демокрация и права на човека в Осло. Нейният президент Демостен Олариу лично пристигна в Елена. Той сподели пред участници и публика, че е добре нещата да се правят заедно, защото в този модерен, но напрегнат и несигурен свят единството е това, което може да ни помири, а традициите да ни съхранят като народ.

Фестивалът „Пъстър балкански свят“ срещна модерното с традицията, младостта със зрелостта и показа, че в града има млади ентусиазирани хора, които да го обогатят и развият занапред.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов