Има ли място кирилицата в дигиталната епоха

Животът

26-05-2016, 07:23

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Дискусията е днес във ВТУ

Велико Търново ще бъде домакин на кръгла маса на тема “Мястото на кирилицата в дигиталната епоха”. По време на форума ще бъдат коментирани проблеми при писането на кирилица в интернет пространството и при използване на дигиталните технологии и начини за популяризиране на кирилицата.
Организатори са Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации и Филологическият факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Инициативата е част от кампанията на сдружение АСОРИ „Дай на кирилица“, която стартира през 2015 г.

Кръглата маса се организира по повод 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и 11 май, патронния празник на Великотърновския университет, който е и домакин на събитието.

Форумът ще се проведе днес от 14 ч. в зала “Европа” на ВТУ. Целта е да се провокира дискусия за проблемите и предизвикателствата, пред които се изправя „кирилицата“ в съвременния технологичен свят, обсъждане на начините, по които да се популяризира писането на кирилица сред младите хора в интернет пространството и при използване на дигиталните технологии.

Кръглата маса ще завърши с подписване на декларация с конкретни искания за законово разрешаване на проблеми от технологично или от друг тип естество, които възпрепятстват писането на кирилица в дигиталното пространство. Декларацията се очаква да бъде внесена в Европейския парламент.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов