Финансовите резултати на общинските лечебни заведения скараха съветниците

Мисия

26-05-2016, 12:38

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Д-р Мария Рачева : В КОЦ работят само двама специалисти на 48 г., другите са в пенсионна възраст

Предложението на Мария Илчева от групата на Реформаторския блок да бъде изготвен оздравителен план за Консултативно-онкологичния център „КОЦ/ във Велико Търново нажежи днес атмосферата по време на редовната сесия. Управителката на центъра д-р Мария Рачева, която пое управлението и на затъналата финансово белодробна болница „Д-р Трейман” предложи на Илчева тя да хване кормилото на двете търговски дружества и да ги изведе на печалба, щом е толкова убедена в професионализма си.

„Оздравителен план се прави, когато едно дружество е във финансова несъстоятелност. КОЦ никога не е бил в такава, а аз съм негов управител от 24 години. Едва ли сте наясно, че никой не иска вече да практикува лъчелечение. За да задържим специалистите, даваме добри заплати. Наясно ли сте, че в Центъра работят само двама лекари на възраст 48 години. Всичко останали са или работещи пенсионери, или такива, които още не са си подали документите за пенсиониране.” – обясни д-р Мария Рачева.

Тя припомни, че пое болницата „Д-р Трейман” с 1,8 млн. лв. загуба и със застрашени от изземване недвижими имоти. За 2015 г. болницата е реализирала печалба от 96 000 лв. Болничното заведение бавно, но системно погасява старите си дългове, натрупани от предишното управление.

„Няма как да представя в Общинския съвет нов бизнес план за 2016 г., след като вчера съм подписала договора със Здравната каса. Онкологичният център не получава други приходи, освен от касата, той не получава и такси, тъй като онкоболните са освободени от такива. Според законовите промени вече не може да се прави дарение на болнично заведение 30 дни преди да влезеш и 30 дни след като излезеш от болницата. Пациентите трябва да са наясно с това.” – подчерта д-р Рачева в отговор на искане от съветника от патриотичния блок инж. Станислав Рашков управителите на търговските дружества в началото на календарната година да представят бизнес план.

„Тук не трябва да говорим за пари, а за човешки съдби. Аз съм щастлив, че ги имаме тези пет общински болнични заведения и можем да се лекуваме тук, а не в Бургас, например.” – каза д-р Мавродий Калейнски от реформаторския блок. Съветниците в крайна сметка приеха за сведение информацията относно годишния отчет и отчета за тримесечието на КОЦ – Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов