„Търновград” участва в Международен хоров фестивал

Велико Търново Лайф

27-05-2016, 08:57

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Хорът се класира втори на Фолкиада в Гърция

Женски хор „Търновград” участва в Международния хоров фестивал „Ханиоти 2016” в Гърция. Изпълнителите се изявиха в категория за хорове – „Църковна музика”, представяйки своя репертоар на двата фестивални концерта – акапелно.
Във фестивала се включиха хорове и фолклорни ансамбли от България, Гърция, Турция, Латвия, Ирландия и други. При откриването се проведе парад на хоровете и танцовите състави, а българската хорова формация бе приветствана и подкрепяна с аплодисменти и любов по време на целия фестивал от българските туристи и любители на хоровото изкуство в Ханиоти.
Оценката за участието на Женски хор „Търновград” на организаторите в Международния хоров фестивал бе висока и доказа за пореден път професионализма на диригент и хористи. „Ханиоти-2016” бе закрит с тържествен вечерен концерт в Афитос палас (гр. Калитеа). На закриването бяха връчени сертификати на хоровите състави за тяхното успешно представяне. Маестро Мария Павлова получи признание и похвала от организаторите за съхраняването, популяризирането и развитието на българската църковно-славянска музика.
По време на Международния хоров фестивал „Ханиоти-2016” бе проведена Фолкиада – отборно състезание между участници във фестивала от различните държави. От осем участвали отбора,  „Търновград”  спечели второ място с много малка разлика в точките на класиралия се на първо място отбор на Ирландия. Димитър Калчев от V клас на ОУ „Бачо Киро”, участник в българския отбор, получи отличие и златен медал за най-бърз участник във Фолкиадата.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов