Горна Оряховица днес се прекланя пред героите си

Мисия

28-05-2016, 09:49

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заря – проверка започва в 21 ч.

С поднасяне на венци и цветя в Алеята на възрожденците в парк „Христо Ботев” започнаха проявите по повод Деня за преклонение и почит пред героите на Горна Оряховица, който отбелязваме на днешната дата 28 май. Акцент в честванията са 140-та годишнина от обесването а Георги Измирлиев и паметта на героите на Априлската епопея в Първи революционен окръг с център Горна Оряховица. „Тази година отбелязваме 140 –та годишнина от един от най-великите подвизи на българската нация останал в историята като Априлското въстание. За България често казват, че печели своите победи на бойното поле, че няма пленено нито едно бойно знаме, но обикновено губи след това на дипломатическата маса. Всъщност в Априлското въстание се случва точно обратното. Сравненията между въоръжение и боен опит на нашите въстаници и модерно въоръжената османска армия просто са неуместни. Самите дейци на Априлското въстание са знаели, че то е обречено, но отзвукът, който то постига в целия свят е това, което проправя пътеката към българското Освобождение и възкресението на българската държава. Днес сме тук, за да почетем хората, които имат принос за този отзвук не само в България, но и тук в Горна Оряховица, защото те са обикновени хора като нас.

Ние сме свободни и имаме техния пример. Това, което на нас ни остава е да помним техния дух и саможертва, това, че те са имали куража да изберат своя път и да го следват неотклонно. Нека и днес да почетем всички тези герои, да помним и да предаваме тяхното дело на следващите поколения”, каза в словото си пред присъстващите директорът на Историческия музей Пламен Мадемов.

Освен пред паметниците в Алеята на възрожденците, венци бяха поднесени и пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани.

Днес от 21.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев” ще започне тържествената заря-проверка по повод Деня за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица.

Заради провеждане на мероприятията от 20.30 ч. до приключването им ще бъде спряно движението по следните маршрути: ул. „Цар Освободител” от кръстовището с ул. „Св. Княз Борис І” до НЧ „Напредък-1869”; ул. „Иван Вазов” от кръстовището с ул. „Янко Боянов” до кръстовището с ул. „Св. Княз Борис І”; ул. „Св. Княз Борис І” от кръстовището с ул. „Цар Освободител” до кръстовището с ул. „Елена Грънчарова” и ул. „Янко Боянов”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов