Инж. Добромир Добрев се срещна с успели у нас и в чужбина горнооряховчани

Мисия

28-05-2016, 15:12

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Сред тях бяха оперният певец Валентин Миновски и един от най-добрите програмисти Николай Бачийски

Кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев посрещна в Гербовата зала успели в науката и изкуството горнооряховчани. Срещата се провежда за втора година в рамките на празничните за Горна Оряховица дни. На срещата присъстваха и заместник-кметовете Николай Георгиев и Йорданка Кушева, директорът на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки” Милена Николова.

„Горна Оряховица е родно място на много творци и известни личности в областта на науката, културата и изкуството, сред които сте и вие. За нас е чест да ви посрещнем в тези празничните дни”, каза заместник-кметът Йорданка Кушева, която първа приветства гостите.
„Горда съм, че много от вас познавам лично и смело мога да кажа, че вие сте мозъчният тръст на града ни”, добави инж. Павлинка Николова, която е инициатор на срещата. По нейна идея от миналата година на страниците на вестник СЕДМИЦАТА излизат интервюта с успели горнооряховчани.

„За мен е чест, че съм тук. В родния ми град ми се стопля сърцето”, каза проф. Благовеста Константинова, която е преподавател по камерно пеене и концентриращ пианист.

„Нека всеки от нас, в зависимост от спецификата и областта, в която работи да направи нещо за нашия роден град”, предложи професорът по бионика от Рижкия технически университет Евгени Дюденджиев. Той сподели с присъстващите, че под неговото ръководство в Горна Оряховица вече работи първата лаборатория за атипично протезиране, а от следващата учебна година в ПТГ „Васил Левски” вече ще се изучава и ортопедична техника.

Присъстващите горнооряховчани приеха идеята на проф. Дюкенджиев и още на срещата започнаха да споделят какво планират да направят за родния си град.

„Ние сме отворени за добрите идеи и иновациите. Подготвяме много неща, които през следващите три години ще променят изцяло Горна Оряховица към по-добро”, увери ги кметът инж. Добрев.

Сред гостите на срещата бяха проф. д. м. н. Стоян Лалчев – дългогодишен ръководител на катедрата по медицинска генетика в Медицинския университет в София, проф. Кирил Кабакчиев – преподавател по старобългарски във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, оперният певец Валентин Миновски, Николай Бачийски, обявен за един от най-добрите програмисти на България, проф. Людмил Спасов – доктор на историческите науки от Пловдивския университет, доц. Петранка Пипева – доктор на химическите науки от Университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, проф. д-р Димитър Стойков – доктор на медицинските науки от Медицински университет – Плевен. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов