Над 2000 участника идват на 13-тия Международен ромски фестивал

Велико Търново Лайф

30-05-2016, 08:31

Снимка:

Амалипе

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Голямата награда на проявата „Отворено сърце” ще връчи инж. Даниел Панов

За тринадесета поредна година Център "Амалипе" и Община Велико Търново организират Международен детски ромски фестивал "Отворено сърце" в дните 3, 4 и 5 юни в парк "Марно поле" - събитие, в което ръка ще си подадат за пореден път над 2000 участници от различните етноси в България, както и чуждестранни групи от Китай, Македония, Румъния, Албания и Германия. От 18,00 ч. на 3 юни ще се проведе шествие на участниците по централната улица на В. Търново, което ще премине под мотото "#Ние сме равни". Паралелно с фестивалната програма, на 4 юни от 11,00 до 13,00 Посланическата група за ромска интеграция и Център "Амалипе" организират Кръгла маса "Ранното детско развитие - ключ за образователната интеграция на ромските деца и младежи", на която ще бъдат представени успешни модели за интеграция на ромските деца в детските градини, училищата и университетите.

Откриването на фестивала ще се състои на 3-ти юни от 14:00 ч. в парк "Марно поле", а при лошо време - в ДМТ "Константин Кисимов". В събитията ще участват над 2000 деца, ученици и младежи от над 100 училища и детски градини в цялата страна. Теще бъдат уважени от министъра на труда и социалната политика  г-жа Зорница Русинова, заместник-министъра на образованието Красимир Киряков, посланикът на Южноафриканската Република Н.Пр. г-жа Ванеса Калвърт, Н.Пр.Гюро Катарина Викьор, Посланик на Кралство Норвегия, Н.Пр. Том ван Оорсхот, Посланик на Кралство Нидерландия в България. заместник-посланикът на Австрия Н. Пр. Томас Щьолцл, представители на неправителствени организации и други официални лица. Фестивалната програма ще приключи на 5-ти юни на обяд, когато заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов ще награди най-добре представилите се групи за трите дни в категориите "Най-добро ателие" и "Най-добра група", а кметът на Община Велико Търново Даниел Панов ще връчи Голямата награда.

В дните на фестивала ще можете да видите и изложбата "Лицето на ромите - преди и сега", която е с документален характер и събира снимки, предмети, предания и други образци от културното наследство на ромската общност у нас.

За всички посетители и гости на Велико Търново ще има Аудио-визуално шоу "Звук и светлина" , което ще започне от 21:00ч. на 4-ти юни!

Друго събитие ще бъде кръглата маса на тема "Ранното детско развитие  - ключ към образователната интеграция", която ще събере на едно място редица посланици, политици и представители на ромските организации  у нас. Събитието е съвместна инициатива на Център "Амалипе" и Посланическата група за ромска интеграция - обединение на европейски посланици в България, което се формира в началото на настоящата година.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов