Протестна изложба пред Ректората на ВТУ

Животът

30-05-2016, 15:12

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Студентите по скулптура против оздравителния план на вуза

Протестна изложба пред Ректората на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” подредиха студенти от специалността „Скулптура”. С творческия си акт младите хора се обявяват против идеята на ръководството за оптимизация на бюджета чрез закриване на дисциплината, както и против затварянето на специализирания учебен корпус по скулптура.
„Не ме притеснява, че ще остана без работа, но тази катедрата е втората в България. Няма други освен в Художествената академия и тук”, каза преподавателят Георги Минчев. Според него оздравителната програма на висшето училище не е приета от Академичния съвет.
„Не е вярно, че оздравителната програма не е приета от Академичния съвет. Програмата е публикувана и на страницата на Министерския съвет”, заяви ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов и допълни, че благодарение на програмата университетът очаква 1,6 млн. лева от държавния бюджет за изплащане на стари дългове и разходи.
Общо дванадесет специалности са включени в списъка за закриване. „Предприетите мерки не означават да ги закриваме, а временно да бъдат спрени при прием под шест човека”, обясни проф. Бонджолов. По негови думи обучението по скулптура не е рентабилно, тъй като през последните две-три години в специалността се записва по един студент. „Не можем да си позволим индивидуално обучение”, коментира ректорът.
Сградата, построена за нуждите на обучението по скулптура, също е на загуба. Разходите през зимата са толкова, колкото на Ректората. Използването на капацитета й вероятно ще бъде до един етаж или едно ателие, каза проф. Бонджолов.
Ръководителят на висшето училище коментира и тиражираните 25% съкращения на персонал. Той поясни, че става дума за освобождаване предимно на служители и преподаватели на пенсионна възраст, като процедурата ще продължи три години. Първите две години ще се съкращават по 10%, а третата – 5%.
 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)