МДТ готви премиера на Йовковата "Албена"

Животът

03-06-2016, 09:57

Снимка:

Даниел Йорданов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гост-режисьор е Георги Михалков

Йовковата „Албена” репетират усилено артистите от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Те работят над спектакъла с гост-режисьора Георги Михалков и заедно искат да разкажат на публиката една запленяваща история за греха, разкаянието и красотата. По-голяма част от музиката, която ще звучи в постановката, е на Стоян Янкулов - Стунджи. В някои от представленията той самият ще изпълнява на живо музикалните картини. В „Албена” участва и звездата на варненския театър Стоян Радев, когото зрителите познават от многобройните му телевизионни изяви.

Премиерите на „Албена” по обичаното произведение на родния класик Йордан Йовков ще бъдат на 17 и 21 юни от 19 часа в голяма зала на МДТ.

Георги Михалков работи за първи път с екипа на търновския театър, а това е негов първи сценичен прочит на драмата на Йовков. "За самият спектакъл нищо няма да издавам, защото искам да е пълна изненада за публиката. Но съм приятно впечатлен, че театърът във Велико Търново притежава екип, който е способен да се справи с много сложни задачи", сподели режисьорът.

Сценографията и костюмите, верни на стила от началото на XX век, са дело на Лидия Къркеланова. Декорът е изключително условен, което ни дава възможност да обърнем внимание на истински важните неща в спектакъла, а именно на героите и техните взаимоотношения, обясни Георги Михалков. Актьорите са облечени в автентични народни костюми, които са част от богатия гардероб на театъра.

Възхвалата на Йовков "Грешна беше тази жена, но беше хубава" на търновска сцена ще звучи от примата на МДТ Стефка Златкова. Тя е новата Албена в едноименната драма. "Нашата героиня няма да е млада и глупава, каквато я описва  авторът, а хубава, хищна и жадна за живот", посочи режисьорът.

Актьорите Милен Иванов и Стоян Радев се превъплащават в образите на съпруга є Куцар и нейния любим Нягол. Виктор Терзийски играе Синебирски, Иван Митев ще видим в ролята на кмета Марин, а Цанка Цанева - като кметицата Керана. В постановката участват още Детелин Кандев, Дончо Дончев, Елица Дейкова, Силвия Шекилова и Стефка Петрова. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)